ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Препоруке за старије

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Препоруке за старије

Завод за јавно здравље из Шапца објавио је препоруке за старије особе и оне који болују од хроничних болести, а у вези са ковидом-19.

Старији људи и особе са хроничним болестима, у односу на здраве и млађе, у много су већем ризику за развој озбиљних компликација, уколико оболе од ковида-19. Oсобе свих узраста, са или без инвалидитета, ако имају озбиљне хроничне болести као што су болести срца, плућа, бубрега у вишем су ризику да се теже разболе од болести које проузрокује коронавирус. Из тог разлога веома је важно да знате да заштите себе и да се трудите да останете здрави.

Смањите ризик од обољевања

            Постоје поступци којима можете да смањите ризик од обољевања:

  • Останите у кући, излазите само када је дозвољено да излазе лица старија од 65 година и то ако баш морате.
  • Чешће перите руке.
  • Уколико имате контакт са другим особама држите физичку дистанцу од најмање два метра.
  • Дезинфикујте површине у вашем стану које се често додирују попут квака, радних површина стола, даљинских управљача…

Суочавање са стресом

Старије особе могу бити у време пандемије коронавируса подложне стресу и анксиозности. Ево неколико ствари које можете да учините за себе:

  • Водите рачуна о свом телу, трудите се да вежбате у складу са својим здравственим стањем, истежите се и медитирајте.
  • Покушајте да имате здраве уравнотежене оброке, спавајте довољно и избегавајте алкохол и дуван.
  • Покушајте да остварите контакте са другим људима са којима можете да разговарате о својим бригама и о томе како се осећате. За то можете да користте телефонске разговоре, друштвене мреже, скајп.
  • Контактирајте ваше јавно здравствене стручњаке и информишите се.

Будите у контакту са својим изабраним лекаром

Трудите се да будете у контакту (телефонски) са својим изабраним лекаром и да о било каквој промени свог здравственог стања обавестите. Обратите се свом лекару за набавку неопходних лекова који су вам свакодневна терапија. Размислите о томе кога бисте могли прво да позовете, уколико вам треба нека додатна услуга, ко би могао да брине о вама уколико се разболите.

 Трудите се да држите физичку дистанцу

Сваки контакт са другим лицем мора да буде на безбедној удаљености, најмање два метра .Овакво одговорно понашање може утицати на смањење ширења болести.

Уколико имате знакове који могу упозоравати на болест:

– Обратите пажњу на симптоме као што су повишена температура, кашаљ, малаксалост, отежано дисање.

– Обратите пажњу ако осетите недостатак ваздуха, стални бол или притисак у грудима, ако имате плавичаста уста, или вам се јаве конвулзије. Све су ово знаци који указују да треба да потражите лекарску помоћ.

 

Шта заједница може да уради за вас, породица, пријатељи?

Све активности којима би се помогло старијој особи у време пандемије коронавируса су изузетно важне. Под тим активностима се подразумева помоћ при набавци хране, лекова, као и пружање додатне неге, уколико је она потребна.

Веома важан је и социјални контак који се у време пандемије одвија телефонским позивима и преко друштвених мрежа.

Тражење и прихватање помоћи од других особа је знак снаге, тако да свако ко осети да му треба помоћ и подршка треба да је тражи.

Извори: Center for diseaese control and prevention, Older adults,https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/older-adults.html;

World health organization, Regional office forEurope,Suporting older people; http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/news/news/2020/4/supporting-older-people-during-the-covid-19-pandemic-is-everyones-business

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРОГРАМИ НАЦИОНАЛНЕ СЛУЖБЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ – Шанса за око две хиљаде незапослених

У ЛОЗНИЦИ – Настављена подела пакета пензионерима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )