НАЧЕЛНИК ГРАДСКЕ УПРАВЕ ПОЗИВА ПРИВРЕДНИКЕ – Искористите помоћ државе

НАЧЕЛНИК ГРАДСКЕ УПРАВЕ ПОЗИВА ПРИВРЕДНИКЕ – Искористите помоћ државе

Влада Србије донела је 10. априла Уредбу о фискалним погодностима и директним​​ давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед епидемије новог коронавируса. Начелник градске управе Владимир Радојчић данас (14. април) је позвао све привредне субјекте из приватног сектора на територији Лознице, укључујући и предузетнике, предузетнике пољопривреднике и предузетнике паушалце да одмах конкуришу за ову државну помоћ, а градска управа им, како је казао, стоји на располагању уколико им је потребна помоћ, пре свега  консултативне природе.

Радојчић, подсећа да привредни субјекти у приватном сектору могу користити погодности одређене овом уредбом у случају да су регистровани пре 15. марта 2020. године у АПР-у односно ако су у том периоду постали обвезници ПДВ-а.

– Привредни субјекти у приватном сектору могу да користе фискалне погодности и директна давања из буџета Србије предвиђена овом уредбом под условом да од 15. марта до дана ступања на снагу уредбе нису смањивали број запослених за више од десет одсто, не рачунајући оне запослене који су ангажовани кроз уговор о раду на одређено време пре 15. марта, а да су ти уговори окончавају у периоду од 15. марта до дана ступања на снагу ове уредбе, односно до 10. априла. Под тим условима фискалне погодности и директна давања могу да користе и предузетници, предузетници пољопривредници и предузетици паушалци који су региствовали привремени престанак обављања делатности најраније на дан 15. марта. Уредбом су, између осталог, превиђене фискалне погодности кроз одлагање доспелости за плаћање појединих јавних прихода и одлагање њиховог плаћања, односно репрограмирање пореског дуга на највише 24 месечне рате. Поред фискалних погодности, превиђена су и директна давања из буџета привредним субјектима у приватном сектору, уплата бесповратних новчаних средства привредним субјектима  у складу са овом уредбом и то основне минималне нето зараде које се према Уредби могу искључиво користити за исплату зарада и накнаду зарада запосленима – објаснио је начелник градске управе.

Уредбом је предвиђено да се на промет добара, односно услуга који без накнаде изврши обвезник ПДВ-а Министарству здравља, односно здравственој установи у јавном сектору, ПДВ не обрачунава и не плаћа, а обвезник ПДВ-а има право на одбитак претходног пореза по основу тог промета. Уредбом је предвиђена и исплата једнократне новчане помоћи свим пунолетним грађанима Србије, у висини од стотину евра, рекао је Радојчић.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРЕКРШАЈНИ СУД У ЛОЗНИЦИ – Полицијски час прекршен 36 пута

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – У Лозници укупно десеторо заражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )