ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? – Нова значења потрошње

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? – Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч – активизам? Да ли су то протести? Заговарање неке идеје? Конкретне акције? Потписивање петиција, можда? Уништавање имовине фабрика које експлоатишу раднице и раднике и(ли) загађују животну средину? Шта год од овога да ти је прошло „кроз главу“ свакако си у праву, али ово су само неки од облика активизма. Међутим, у овом тексту нећу писати о тим, условно речено, „традиционалнијим“ облицима активизма него о стратегији која се почела примењивати од шездесетих година прошлог века, а која данас постаје све значајнија и све популарнија у многим друштвима. Дакле, овде ће бити речи о активизму кроз потрошњу.

Уобичајен назив за овај новији облик активизма јесте критичка потрошња и она подразумева свесну одлуку потрошача да производ купе или не, подстакнути неекономским разлозима. То значи да цена и квалитет нису главни разлози за куповину. Критичка потрошња се служи двема битним стратегијама – бојкотом и бајкотом. Бојкот подразумева одбијање да се производ купи због његових карактеристика, док се други производи циљано бајкотују – односно подржавају куповином. Разлози за бојкот и бајкот су многобројни: однос ка запосленима, опасност по животну средину, поруке које прате производ и слично, и зато се издваја неколико подтипова критичке потрошње: етичка, еколошка и политичка.

Етичка потрошња подразумева свесно одбијање да се купе производи компанија које експлоатишу запослене, као и оних које производе тестирају на животињама. Међутим, етичка потрошња подразумева и бајкот оне робе која је произведена на одговоран и савестан начин.

Еколошка потрошња је свесно одабрана куповина производа који нису опасни по околину и њихове остатке је могуће рециклирати, као и бојкот свега онога што оставља такозвани велики еколошки отисак.

Код политичке потрошње, не мисли се на политику у ужем смислу, односно на конкретне актере, појединце и странке, него на идеје и поруке које иду уз неки производ. Она подразумева куповину производа који се рекламирају као оснажујући и еманципаторски (нпр. куповина ”Dove” козметике због кампање ”Real beauty” која је представљала женска тела таква каква јесу), док је бојкот усмерен ка одбијању оних производа рекламираних уз спорне поруке и слогане нпр. слоган „Дању кува, ноћу дува“ који је пратио рекламу за Туборг пиво.

Сви ови облици критичке потрошње су врло често међусобно повезани и испреплетани.

Истраживање „Стратификацијске промене у периоду консолидације капитализма у Србији“*, које је спровео Институт за социолошка истраживања Филозофског факултета Универзитета у Београду пре две године на узорку од 2.211 домаћинстава и испитаника, бавило се делимично и овим обликом активизма. Подаци приказани и анализирани у тексту „Политички активизам у Србији“ доц. др Јелисавете Петровић и доц.др Драгана Станојевића показују да је проценат оних који су у последње три године свесно купили неки производ због његових ванекономских карактеристика поприлично мали. Свега 13.9 одсто је макар једном у том периоду купило производ неке компаније зато што она има добар однос према запосленима, а 20,3 одсто због вредности које произвођач заговара.

Подаци су далеко бољи када је реч о домаћим производима (46,7 одсто испитаника их је бајкотовало) и онима који су произведени на еколошки начин (31,8 одсто). Ови подаци говоре да се овакав активизам мора промовисати и гласније заступати јер би он требало да буде важан вид борбе.

Зато следећи пут пре куповине размисли: „Какав је положај запослених у овој компанији? Да ли је нека животиња страдала због овог шампона? Које вредности се промовишу уз овај производ? Треба ли овај производ бојкотовати?“.

Владимир Терзић 

*Зборник радова који је настао након истраживања „Стратификацијске промене у периоду консолидације капитализма у Србији“ могуће је бесплатно преузети на линку http://isi.f.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2020/01/Mladen-Lazi%C4%87-Slobodan-Cveji%C4%87-prir-Stratifikacijske-promene-u-periodu-konsolidacije-kapitalizma-u-Srbiji.pdf

 

ПРОЧИТАЈ И…

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ – Љубав неутралише све што је лоше

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )