ИСТРАЖИВАЊЕ “ЛОКАЛ ПРЕСА” – Корона угрожава опстанак локалних медија у Србији

ИСТРАЖИВАЊЕ “ЛОКАЛ ПРЕСА” – Корона угрожава опстанак локалних медија у Србији

Пандемија корона вируса и ванредно стање уведено као одговор на њу озбиљно прете да угрозе опстанак локалних медија у Србији у наредних месец дана, показало је истраживање које је почетком априла спровело Пословно удружење Асоцијације локалних и независних медија „Локал прес“.

Свега десет одсто локалних медија који су учествовали у истраживању изјаснило се да без помоћи државе или донатора може да преживи наредна три месеца, док 30 одсто испитаника каже да има средстава за одржавање рада тек за наредних месец дана.

Чак  две трећине испитаника  потврдило је да је опстанак њихове куће  озбиљно доведен у питање. Најсуморнији подаци су међу електронским медијима где чак 87 одсто испитаника оцењује да им је опстанак угрожен, потом следе штампани 77 одсто и на крају онлајн 64 одсто који, за сада, најмање осећају последице.

Најчешћи разлози  за ниску ликвидност  су смањена продаја огласног простора, отказивање уговора од стране оглашивача и кашњење и неисплаћивање средстава из донација.

Покушавајући да се прилагоде новонасталој ситуацији штампани  локални медији предњаче у рестрикцијама. Резултат тих рестрикција су престанак штампања или смањени број страна. Чак 47 одсто испитаника престало да објављује информације у штампаном облику и прешло на онлајн и ПДФ издање. Готово је идентичан број оних  (47 одсто) који су смањили број страна, док се тек шест одсто локалних медија нису прилагодили новонасталим условима.

Слична ситуација је и са локалним телевизијским и радио станицама. Оне су смањиле број медијских прилога, укинуле поједине емисије или наставиле да пласирају само сервисне информације  (37 одсто). Поред тога 26 одсто испитаника међу електронским медијима рекло је да  сада користе  само друштвене мреже да би пласирали своје информације грађанима на локалу.

Половина локалних портала, који су учествовали у истраживању,  изјаснила се да, за сада,  наставља да ради истим темпом, док је 20 одсто смањило број произведених информација, осам одсто је почело да објављује само сервисне информације, а 16 одсто је прешло на информисање путем друштвених мрежа.

Локалним медијима није угрожен само економски опстанак због недостатка новца, већ муку муче и са добијањем правовремених и истинитих информација. Нешто мање од половине (41 одсто) анкетираних уредника и новинара изјаснило се да од увођења ванредног стања теже долази до информација из локалних институција. Поред тога, више од половине (54,6 ) анкетираних приметило је да локалне институције фаворизују поједине медије приликом пласирања информација. Локални медији највише притужби  имају на болнице, клиничке центре и домове здравља, од којих, како кажу, не успевају да добију информације које су грађанима на локалну и те како значајне у овом моменту.

У истраживању „Локал преса“ учествовало је 46 локалних медија,  чланица асоцијације.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОКАЛНА ПОРЕСКА АДМИНИСТРАЦИЈА – Без принудне наплате дуга

НА ГУЧЕВУ – Ватрогасци још гасе шумски пожар

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )