ЗБОГ ЕКОЛОШКОГ ПРОБЛЕМА – Мали Зворник тражи помоћ државе

ЗБОГ ЕКОЛОШКОГ ПРОБЛЕМА – Мали Зворник тражи помоћ државе

Општинско руководство Малог Зворника обратило се јутрос (7.априла) Министарству за заштиту животне средине с молбом да што пре предузму мере како би се помогло становништву овог дела Подриња које се од јуче поподне нашло у великом еколошком проблему после избијања пожара у Каракају, са друге обале Дрине, у Републици Српској. Према речима Зорана Јевтића, председника општине, он се рано јутрос чуо са замеником градоначелника Зворника, који му је потврдио да ће данас бити појачане активности ватрогасаца, како би се што пре зауставио пожар и загађивање ваздуха.

– Тај дим нама прави хаос и велики број грађана нам се обраћао телефоном да нешто предузмемо иако немамо надлежности над депонијом која је у другој држави. Зато смо одмах упутили допис нашем ресорном министарству у којем их детаљно обавештавамо о овом проблему. Очекујемо да ће и они предузети хитне мере и контактирати колеге у Републици Српској – каже Јевтић и додаје да ће у току дана обићи терен и све угрожене месне заједнице са територије малозворничке општине.

У допису се наводи да ово није први пут да је Мали Зворник угрожен због паљевине на каракајској депонији, уз образложење да се ту читаву деценију одлаже отпад с подручја Зворника.

– Примарни проблем је и то што је депонија смештена на шљунковиту обалу, где се изразито запрљане и опасно загађене воде врло брзо нађу у реци Дрини. На помолу је велика еколошка катастрофа, материјали који се ослобађају и испаравају заједно са гасовима који избијају из депоније врло су опасни по људско здравље. Овај проблем датира годинама и није само проблем општине Мали Зворник већ и суседних градова Лознице и Шапца. Молимо вас да преузмете мере из ваше надлежности и о томе нас обавестите, како бисмо и ми благовремено обавестили грађане и спречили даље последице – пише у допису упућеном Министарству за заштиту животне средине Србије.

Подсећамо да је пожар на депонији у Каракају избио у понедељак око пет поподне и да ватрогасци још увек нису успели да га обуздају. Густ дим и честице пепела надвиле су се над малозворничким месним заједницама а у Радаљу је отежан и саобраћај на путу Лозница – Мали Зворник.

Непријатан мирис осећа се у Малом Зворнику, али се у јутрањим сатима могао осетити и низводно у Брасини, Бањи Ковиљачи и Лозници.

 

                                                                                                                                                            С. П.

Фото: Ђ. Којић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ШТАБА – Ситуација под контролом, али је ризик велики

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ У ШАПЦУ- У Лозници 18 особа под здравственим надзором

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )