СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА – Подршка за медицинске сестре и бабице

СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА – Подршка за медицинске сестре и бабице

Под слоганом “Подржите медицинске сестре и бабице” данас (7.априла) се обележава Светски дан здравља. Циљ је да се скрене пажња и уважи рад и пожртвованост медицинских сестара и бабица чија је улога у пружању здравствене заштите непроцењива, да се нагласи значај њиховог сталног усавршавања  као и да се пружи подршка улагањима у ове кадрова.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) у свету постоји недостатак свих профила здравствених радника од чега више од педесет одсто медицинских сестара и бабица. Да би све земље достигле трећи миленијумски циљ одрживог развоја о здрављу и благостању, процењује се да ће до 2030. године бити потребно додатних девет милиона медицинских сестара и бабица које имају кључну улогу у промоцији здравља, превенцији болести и пружању примарне здравствене неге. Управо оне су често први, а понекада и једини здравствени радници којe људи виде, а квалитет њихове процене и неге у процесу лечења је од пресудног значаја.

Према подацима Kоморе медицинских сестара и здравствених техничара Србије  за 2020. годину регистровано је 85.347 медицинских сестара-техничара који раде у здравственом и социјалном, државном и приватном сектору. У овом регистру нема издвојених података за бабице, што према неким оценама указује да је то код нас „невидљива” професија. Наиме, оне дипломирањем стичу стручни назив струковна медицинска сестра – бабица (виша стручна спрема) и медицинска сестра – бабица (средња стручна спрема), што је у свету непозната професија, или је медицинска сестра или је бабица.

Поводом Светског дана здравља ове године биће објављен први извештај о сестринству у свету а наредне године за бабице, који ће пружити увид у слику тренутног броја медицинских сестара и потребa за јачањем радних капацитета.Такође, у овој години је неопходно да се изради закон о сестринству или здравственој нези, правилник који дефинишe стандарде и нормативе услуга које пружају медицинске сестре и бабице, као и да се ревидирају постојећи правилници, израдe протоколи и процедурe зa одређенe услугe које оне пружају као и стандарди њиховог формалног и неформалног образовања.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗБОГ ЕКОЛОШКОГ ПРОБЛЕМА – Мали Зворник тражи помоћ државе

НОВА ПРОЦЕДУРА ЗА ДОЗВОЛЕ КРЕТАЊА – Захтеви се подносе на локалу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )