СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ШТАБА – Ситуација под контролом, али је ризик велики

СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ШТАБА – Ситуација под контролом, али је ризик велики

Градски штаб за ванредне ситуације града Лознице одржао је данас (6.април) састанак са представницима Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) из Шапца, здравствених установа из Лознице и суседне три општине и начелником Мачванског управног округа, ради дефинисања протокола и надлежности у циљу сузбијања епидемије вирусом ковид-19 као и начин збрињавања пацијената са блажим симптомима, али и дијагностиковања тежих облика заразе короном. 

Према речима начелнице Одељења Центра за превенцију и контролу болести ЗЗЈЗ, епидемиолога др Драгане Радојичић, досадашња тестирања показала су да је на ковид – 19 у Шапцу позитивно шест, Лозници две и Крупњу једна особа.

– У Мачванском округу узета су 62 узорка од 60 лица, код две особе смо имали ретестирање, због тога што су први пут били негативни, а следећи позитивни. У Лозници је на Инфективном одељењу Опште болнице узето 13 узорака и три су позитивна. Сви код којих је изолован корона вирус у складу са одлуком Владе Србије иду за Београд, свим лицима са којима су били у контакту прописана је мера самоизолације у сарадњи са полицијом и санитарном инспекцијом, док особе у кућној изолацији које су позитивне одлазе  на Сајам. Под здравственим надзором је до сада 1.658 особа које су се јавиле ЗЗЈЗ Шабац што не укључује оне који то нису учинили него их је МУП послао у самоизолацију, тако да је број претпостављам већи. Епидемиолошка ситуација у Мачванском округу је још увек под контролом, али с обзиром да је дошло до локалне трансмисије вируса сматрамо да је ризик јако велики и битно је да се сви придржавају одређених мера, самоизолације, хигијене руку, ношења маски и рукавица и остало – казала је она.

Према њенима речима, надлежним полицијским управама и домовима здравља се свакодневnо достављају основни подаци особа које су дошле из иностранства. Др Бранко Вујковић, в.д директора ЗЗЈЗ, истакао је да је циљ састанка подела и дефинисање обавеза свих здравствених установа на територији Мачванског округа.

– Данас је договорено прецизно ко је за који део посла одговоран, договорени су начини збрињавања пацијената који су лакше оболели и на који начин ћемо брже и прецизније дијагностификовати оне који су теже оболели, договорена је динамика узорковања у наредном периоду. Добра вест је да је Ветеринарски специјалистички завод у Шапцу почео да ради анализе на корону на територији Мачванског округа тако да ће сигурно у наредном периоду бити већи број узорака. Оно што је још важније је брзина добијања резултата, до сада се чекало и до пет дана, а очекујемо да ћемо сада имати резултат у року од 24 сата – казао је он и истакао да је после потврде да је неко позитиван на коронавирус неопходна изолација свих особа са којима је био у контакту, а главна мера за сузбијање заразе је смањење физичких контаката као и редовно одржавање хигијене. 

Према речима Видоја Петровића, градоначелника Лознице и командант Штаба, циљ састанка је био да се  сви учесници информишу о стању епидемије короне на подручју града Лознице, Крупња, Љубовије, Малог Зворника, односно читавој територији Мачванског округа.  

– Заједнички рад, добра сарадња здравствених радника, полиције, војске, ЗЗЈЗ и Градског штаба за ванредне ситуације, али и сарадњи са грађанима Лознице дали су овакве резултате и стање какво сада јесте. С обзиром да постоји могућност да ситуација постане озбиљнија било је непходно да од струке добијемо позитивна искуства и нове смернице како да се односимо у наредном периоду, да заједно  са нашим грађанима подигнемо досадашњи ниво личне и колективне свести у циљу даљег спровођења свих наложених мера. Чињеница је да у Шапцу, Лозници и Крупњу имамо позитивна лица на коронавирус,  која се лече у Београду. Имамо њихове контакте на терену и јако је важно да се максимално усредсредимо како бисмо спречили да та лица која су била у контакту са оболелима постану даљи преносиоци вируса. У наредном периоду јако је важно да особе које су биле у контакту са зараженима буду у самоизолацији.  Остаје само да наши апели, који се свакодневно упућују, допру до што већег броја грађана јер само уз заједнички напор и повећану одговорност можемо што безболније проћи кроз све ово – закључио је Петровић.

Начелник Мачванског округа Владан Красавац упутио је апел медијима на територији Мачванског округа да извештавају коректно и да ‘’не шире инсинуације и дезинформације’’ о раду Завода, спремности болница и домова здравља јер ‘’само заједнички интерес може помоћи у борби против короне’’.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВА ПРОЦЕДУРА ЗА ДОЗВОЛЕ КРЕТАЊА – Захтеви се подносе на локалу

НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ЗА ЛН ИЗ МАДРИДА – Када чуваш себе, чуваш и друге

 

 

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )