ИЗ АРХИВА КУД „КАРАЏИЋ“ – О јубилеју друштва на фејсбуку

ИЗ АРХИВА КУД „КАРАЏИЋ“ – О јубилеју друштва на фејсбуку

Док траје ванредно стање чланови КУД „Караџић“ одлучили су да путем фејсбука подсете суграђане, али и све друге поштоваоце једног од најстаријих друштава на Балкану широм света на протеклих 170 година свога рада. У недостатку могућности да реализују планиране активности поводом јубилеја, одржавање свечане академије, као и традиционалног Фестивала глумачких остварења, „Караџићевци“ су из своје богате архиве „на светлост дана“ изнели документарне филмове и видео-забелешке са наступа свих секција и позоришних представа.

– На овај начин подсећамо на деценије нашег постојања, али и на неке заборављене моменте са наших концерата, песничких вечери, ликовних колонија, наступа гуслара и позоришних представа које смо изводили на својој и сценама других позоришта – каже Зоран Грујић секретар друштва.

Најпре су на својој страници поставили видео-запис о историјату Друштва, а потом су из документарца „Првих 160 година…“, снимљеног пре једне деценије издвојили фрагменте о раду појединих секција. Приказан је рад народног оркестра и фолклорног ансамбла, књижевног клуба и ликовне групе „Н8“, гусларске секције „Вук Караџић“ и групе певача, као и лозничког аматерског позоришта.

– Тај филм је снимљен 2010. године, поводом 160. годишњице „Караџића“ и сада нам је добро дошао да га представимо јавности путем интернета. Могу га гледати наши људи широм света, али и сви наши пријатељи у чијим државама смо наступали током протеклог периода. Намера ми је да припремим и ретроспективу позоришног фестивала, који је ове године због настале ситуације одложен, а идеја је да на овај начин подсетимо и на заслужне чланове Друштва, који нажалост више нису са нама – додаје Грујић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Нови случај ковида-19 у Лозници

ГРАДСКИ ШТАБ – Подељено хиљаду и по пакета

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )