”ХЕДЕРА ВИТА” ЗАПОСЛИЛА ДЕСЕТ РАДНИКА – Тешкоће се превазилазе у ходу

”ХЕДЕРА ВИТА” ЗАПОСЛИЛА ДЕСЕТ РАДНИКА – Тешкоће се превазилазе у ходу

Последице које пандемија новог коронавируса оставља на светску економију осећају се увелико и у Србији, али, упркос томе, лозничко предузеће ”Хедера вита” запослило је десет радника, али и смогло снаге да помогне онима којима је подршка у овом тренутку најпотребнија. Увидевши да има установа и предузећа којима су неопходна средства за дезинфекцију, а немају их у довољним количинамa, ”Хедера вита” им их је поклонила. Вредну помоћ добиле су и институције изван Лознице, па и са друге обале Дрине, а ускоро ће хигијенски пакети бити упућени у привремену болницу на београдском сајму.

– Мислим да сви треба да помогнемо колико можемо, да би се ово што пре завршило. То је обавеза свих нас. Што се моје фирме тиче, помагаћемо докле год будемо могли – каже Олгица Самоиловић, власница ”Хедера вите”.

Прошле године и почетком ове фирма је радила ”пуном паром”, потписани су уговори са пар великих страних компанија и то је требало да омогући изградњу новог објекта и проширење производње. Међутим, већ почетком године осетиле су се прве тешкоће пошто је део амбалаже стизао из Кине, а онда је дошло до проблема и око набавке амбалаже која је долазила из Италије. Како каже Самоиловићева, 90 одсто амбалаже било је увозно, баш као што је и 90 одсто производње продавано изван граница Србије. Пандемија је то, привремено, зауставила.

– Осетили смо потешкоће, али смо их превазилазили у ходу. Полако смо се преоријентисали на домаће произвођаче, што сматрам да је у оваквом тренутку наша обавеза. Не само ”Хедера вите”, већ свих домаћих произвођача, да, колико год је то могуће користимо домаће производе како бисмо помогли и другим фирмама да раде и да новац циркулише у нашој земљи. Уверена сам да ће то бити најбољи начин да изађемо из кризе и превазиђемо насталу ситуацију – објашњава Самоиловићева.

Када је, због епидемије ковида-19, уведено ванредно стање требало је одлучити шта даље. Уговорне обавезе према купцима у иностранству привремено су обустављене, али производња није. Власница ”Хедера вите” каже да ће извоз бити настављен чим то буде било могуће, а радници са којима се договарала како даље, листом су пристали да наставе да раде.

– Када је уведено ванредно стање сматрала сам да је моја обавеза, као послодавца, да људима кажем да ће плату примати без обзира на то да ли ћемо радити јер су они тим који чини ову фирму. Овде раде већ годинама, издржавају своје породице и не би било фер да их сада оставим. Као предузетник ваљда сам успела толико да обезбедим да два, три месеца примамо плату радили, не радили. Старији и они нарушеног здравља одмах су послати кућама, а сви ми остали придржавамо се прописаног одстојања и поштујемо мере предострожности. Код нас се у производњи ионако носе маске и рукавице па нам то не пада тешко – каже Самоиловићева.

Са новим радницима споразум о запослењу постигнут је дан пре увођења ванредног стања и они су одмах обавештени да ће, без обзира на све, почети да раде. Одмах их је примљено петоро, а следеће седмице још толико. Олгица каже да приватни предузетници морају да знају да се снађу и да они никада нису у ”мирној луци” па и када нема епидемије.

– Ми смо одмах приступили регистрацији биоцидних производа јер смо, иначе, фирма која се бави природном козметиком и никакав биоцид и алкохол нам није био у плану. Срећом, имамо одличне технологе и врло брзо смо покренули производњу дезинфекционих средстава. Није било сировина, не само алкохола, већ ни других ствари, али смо се снашли. Поносна сам на запослене како су издржали тај удар, а никоме није било лако – каже Самоиловићева.

Лозничка фирма спремно се ухватила у коштац са кризом и када није било најаве помоћи привреди, а Самоиловићева каже да није очекивала мере за економски опоравак какве је Влада Србије донела.

– Све похвале влади за те мере, у потпуности их подржавам. То додатно мотивише људе у нашој фирми – каже власница ”Хедера вите”.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРЕДСТАВЉЕН ПАКЕТ ЕКОНОМСКИХ МЕРА ВЛАДЕ СРБИЈЕ – Подршка јавном и приватном сектору, али и свим грађанима

ПРИМЕР ДРУГИМА – Запослио још радника

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )