КОВИД-19  – У дом здравља без позива телефоном

КОВИД-19  – У дом здравља без позива телефоном

Грађани који имају  повишену температуру, кашаљ, бол у грлу, треба одмах, без позива телефоном, да крену у дом здравља, у посебне амбуланте које се налазе у оформљеним тријажним центрима. У Лозници се Тријажни центар налази у згради поликлинике, улаз поред апотеке.

Особа која сумња да је заражена коронавирусом до сада је прво морала да позове одређени број телефона ради консултације и да прати даља упутства. Од данас (1. април) више није тако, домови здравља раде у промењеном режиму и више нема телефонских консултација са изабраним лекаром. Како обавештавају из Министарства здравља, сви грађани који имају симптоме ковида-19, повишенау температуру, кашаљ, бол у грлу, треба одмах, без одлагања, да се упуте у посебне тзв. ковид амбуланте које су одређене за пацијенте са респираторним инфекцијама и температуром. У тим амбулантама ће свакоме са овим симптомима бити урађена дијагностика, односно рендгенски преглед плућа, крвна слика и измерена температура да би на крају лекар дао мишљење о даљем лечењу.

На основу препорука Министарства здравља, лознички Дом здравља “Др Миленко Марин” и Општа болница су пре седам дана, у склопу исте зграде, формирали Тријажни центар који је видно обележен и изолован од осталих јединица здравственог система како особе које у њега долазе не би биле у непосредној близини оних који иду у друге здравствене установе у истој згради (Дом здравља, Општа болница, апотека). Циљ је, како се наводи, да се према до сада расположивим информацијама из региона где је велики број оболелих од ковида-19, направи јединствен протокол лечења да би се нега и лечење стандардизовали и лекарима који нису инфектолози предочило на који начин треба третирати заражене пацијенте. Рано препознавање сумњивих случајева омогућава правовремену примену мера и контролу инфекције, а рано откривање оних са тешком клиничком сликом омогућава да се одмах приступи лечењу и обезбеди брзи пријем или преусмеравање на интензивну негу. У Тријажном центру екипа здравствених радника ради 24 часа. 

Од када је формиран, кроз Тријажни центар у Лозници дневно пролази двадесетак пацијената који  се жале на респираторне инфекције, повишену температуру, кашаљ, болове у грлу. Код већине  су дијагностиковане бактеријске инфекције, али је било и случајева пролећне алергије.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Сви ће добити дрва

ПРЕДСТАВЉЕН ПАКЕТ ЕКОНОМСКИХ МЕРА ВЛАДЕ СРБИЈЕ – Подршка јавном и приватном сектору, али и свим грађанима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )