МЕДИЈСКА УДРУЖЕЊА – Закључак владе о информисању контрапродуктиван

МЕДИЈСКА УДРУЖЕЊА – Закључак владе о информисању контрапродуктиван

Удружење новинара Србије (УНС) позива Владу Србије да повуче Закључак о информисању у време пандемије ковид-19, којим се забрањује кризним штабовима општина и градова да дају локалним медијима и јавности информације у вези са здрављем становништва, изјавио је председник УНС-а Владимир Радомировић.
Он је за агенцију Бета изјавио да би “овакав закључак Владе и пракса која би настала, ако се примени, довела до повећања непроверених информација и ширења страха међу грађанима и имала би обрнут ефекат од онога што се наводи у закључку”.
“Свако централизовање давања информација као неминовну последицу има ширење информација из других извора, тако да и лично позивам владу да што пре стави овај закјучак ван снаге и да омогући свим здравственим радницима да могу да дају изјаве медијима”, казао је Радомировић.
Он је рекао да “ако влада сматра да здравствене институције нису довољно обучене да дају изјаве новинарима може да обезбеди стручне људе који ће давати изјаве у име тих здравствених институција”.
“Битно је да новинари на локалу имају тачне и проверене информације у сваком тренутку”, рекао је Радомировић.
Председник Независног удружења новинара (НУНС) Жељко Бодрожић оценио је да се Закључком владе о централзованом информисању јавности о вирусу корона нарушава Уставом гарантовано право на потпуно и благовремено обавештење о питањима од јавног значаја и Кризни штаб постаје некаква централна цензорска служба, која ограничава и ускраћује проток информација ка јавности.
“У условима епидемије која је раширена на све стране погрешно је локалним и окружним штабовима или представници здравствених установа забранити да директно, преко локалних медија пласирају важне и проверене информације и обавезати их да чекају проверу и дозволу централног Кризног штаба”, изјавио је Бодрожић за агенцију Бета.
Додао је да ће тако грађани ван Београда остати ускраћени за неопходне информације и податке или ће их добити са закашњењем, што обесмишљава правовремено информисање јавности.
“Ако локални медији остану без релевантних извора и саговорника, они не само да неће моћи да правовремено и тачно информишу, већ неће моћи ни да демантују дезинформације које се сваким даном шире друштвеним мрежама”, рекао је председник НУНС-а.

Славко Ћурувија фондација саопштила је данас да захтева од Владе Србије да омогући благовремено информисање свих грађана у локалним срединама у Србији о питањима у вези са ситуацијом са пандемијом новог корона вируса у својим заједницама, као и о мерама које локалне самоуправе предузимају у заштити становништва.

У саопштењу Фондације је оцењено да Влада Србије својим закључцима не би смела ни да ограничава новинарска истраживања, као ни друштвени дијалог о пандемији, њеним последицама и ставовима о управљању тренутном кризом.

Наглашавају да се закључком којим се као једини извор информација о пандемији одређује Кризни штаб практично укида медијско извештавање, а медијима додељује улогу разгласа искључиво оних информација и ставова које влада сама жели да пружи грађанима.

(Извор: Бета)

Medijska udruženja: Zaključak Vlade o informisanju vodi širenju straha i lažnih vesti, cenzuri

ПРОЧИТАЈТЕ И…
КАМИОНИ НА ГРАНИЦИ – Вишесатно чекање за улазак у БиХ

КОВИД-19 – У дом здравља без позива телефоном

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )