ТРИЈАЖНИ ЦЕНТАР – Рано откривање заразе, правовремено лечење

ТРИЈАЖНИ ЦЕНТАР – Рано откривање заразе, правовремено лечење

На основу препорука Министарства здравља, које су добили Дом здравља ”Др Миленко Марин” и Општа болница, у Лозници је формиран тријажни центар у којем су здравствени радници, лекарски тим, лабораторија, рендген дијагностика…, 24 сата дневно. Да грађани који тамо долазе не би били у непосредној близини оних које иду у друге делове исте зграде (Дом здравља, Општа болница, апотека), овај простор је видно обележен и изолован, саопштено је данас (31. март) из Градског штаба за ванредне ситуцаије.

Циљ препоруке Министарства здравља је да се, према до сада расположивим информацијама из региона, где је број оболелих био или је и сада велики, направи јединствен протокол лечења оболелих од вируса ковид-19, да би се нега и лечење стандардизовали и лекарима који нису инфектолози приказало на који начин треба третирати заражене пацијенте. Рано препознавање сумњивих случајева омогућава правовремену примену мера за препознавање и контролу инфекције, а рана идентификација оних са тешком клиничком сликом омогућава моментално пружање помоћи, безбедан и брз пријем, или преусмеравање у интензивну негу према већ постојећим протоколима. Код пацијената са блажом клиничком сликом, хоспитализација, можда, неће бити потребна, осим уколико постоји ризик од брзог погоршања здравственог стања. Сви пацијенти који су на кућном лечењу треба да добију савет да се поново јаве у случају погоршања.

Процедура збрињавања пацијента у тријажном центру обухвата давање медицинске маске пацијенту који се потом упућује у одвојену просторију за изолацију. Препоручено је обавезно растојање између пацијената код којих се сумња на инфекцију коронавирусом, али и свих других, од најмање један метар, а пацијентима се, такође, дају инструкције да марамицом или подлактицом покрију нос и уста током кашљања и кијања након чега је потребно дезинфиковати руке, стоји у саопштењу.

Пре прегледа у тријажном центру треба се телефоном јавити на 062/80-66-540, односно на 062/80-66-541 када су деца и млади у питању, након чега се са лекаром договара преглед.

ЛН

Фото: Градска управа

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРЕМА ЗВАНИЧНИМ ПОДАЦИМА, У ЛОЗНИЦИ НЕМА ЗАРАЖЕНИХ – Лапсус узнемирио Лозничане

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Још седамнаесторо под здравственим надзором

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )