ПРЕДСТАВЉЕН ПАКЕТ ЕКОНОМСКИХ МЕРА ВЛАДЕ СРБИЈЕ – Подршка јавном и приватном сектору, али и свим грађанима

ПРЕДСТАВЉЕН ПАКЕТ ЕКОНОМСКИХ МЕРА ВЛАДЕ СРБИЈЕ – Подршка јавном и приватном сектору, али и свим грађанима

Министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Мирко Чадеж представили су данас пакет економских мера за ублажавање последица коронавируса. Пакет је вредан 608 милијарди динара, односно нешто више од пет милијарди евра.

Први сет мера односи се на одлагање плаћања доспелих пореских обавеза, уз каснију отплату на рате, а најкасније до почетка 2021. године. У питању је одлагање плаћања пореза и доприноса за најмање три месеца, одлагање плаћања пореза на приходе од самосталних делатности, као и  одлагање плаћања пореза на добит за други квартал.

Сви послодавци који се определе за ову меру могу да је користе до почетка 2021. године, а после тога остављена им је могућност додатног одлагања плаћања пореза и доприноса најдуже 24 месеца, без обавезе плаћања камате.

Други сет мера обухвата директна давања предузећима. Свим предузетницима, паушалцима, микро, малим и средњим предузећима држава ће уплатити три минималне зараде за сваког запосленог у тим предузећима, односно нешто више од 90.000 динара директно на рачун. Субвенције до 50 одсто од минималне зараде добиће и велика предузећа чији запослени су послати на принудни одмор због смањеног обима пословања или потпуне обуставе рада.

Министар финансија рекао је да предузећа прву уплату могу да очекују половином маја, другу после месец дана и, на крају, половином јула последњу рату. Нагласио је да су се определилин за овакву динамику исплате како не би дошло до злоупотребе, односно  како послодавци не би узели паре, а затим отпустили раднике. Новац ће бити пребачен на посебан рачун предузећа, а затим бити распоређен запосленима.

Трећи сет мера предвиђа подршку за очување ликвидности кредитима преко Фонда за развој и комерцијалних банака код предузетника, микро, малих и средњих предузећа, пољопривредних газдинстава и задруга који су регистровани у регистру преко Фонда за развој Републике Србије.

На подршку не могу да рачунају она предузећа која су у време ванредног стања смањила број запослених за више од десет одсто, не рачунајући запослене на одређено време код којих је уговор истекао током ванредног стања, као и они који су прекинули пословање пре проглашења ванредног стања 15. марта.

Као четврту меру Синиша Мали је навео директну помоћ грађанима. Рекао је да ће сваком пунолетном грађанину Србије на рачун бити уплаћено стотину евра у динарској противвредности.

Министар је истакао да у јавном сектору неће бити отпуштања нити смањења плата, а неће бити смањене ни пензије јер, како је нагласио, новца има довољно.

Влада Србије ће у наредних десетак дана усвојити уредбу којом ће бити омогућено спровођење ових економских мера.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЧАНКА ОСТАЛА У ШВАЈЦАРСКОЈ – Само да се вратим у Лозницу

ТРИЈАЖНИ ЦЕНТАР – Рано откривање заразе, правовремено лечење

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )