ПРЕПОРУКА СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ – Физички активни и током самоизолације

ПРЕПОРУКА СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ – Физички активни и током самоизолације

Завод за јавно здравље из Шапца пренео је препоруке Светске здравствене организације (СЗО) у вези са физичком активношћу у току самоизолације због пандемије коронавируса.

Светска здравствена организација је у циљу заштите менталног и физичког здравља особа које се налазе у самоизолацији припремила сет вежби у трајању од 150 минута умереног  интензитета, или 75 минута физичких активности јаког интензитета недељно, или комбинацију обе врсте вежби. Ове вежбе могу се радити и код куће, без посебне опреме и у условима ограниченог простора. Ево неколико савета како да останете активни и смањите боравак у седећем положају док сте у условима самоизолације.

Током дана правите кратке паузе. Кратки облици физичких активности могу вам помоћи да останете витални у условима самоизолације. Активности које се препоручују су: плес, играње са децом , чишћење домаћинства, бављење баштованством.

 

Пратите онлajн часове вежбања. Многи од ових часова су бесплатни  и могу се наћи на јутјуб каналу или на адреси: WHO Regionalofficefor Europe  http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/stay-physically-active-during-self-quarantine. Ако немате искуства, све вежбе радите у складу са својим здравственим и физичким могућностима.

Ходајте чак и ако сте ограничени на мали простор. Ходање у месту вам може помоћи да останете активни. Ако имате телефонски позив стојте или ходајте у месту док разговарате. Ако планирате да вежбате на отвореном простору, водите рачуна да морате бити удаљени бар 2 метра од друге особе.

Устајте, смањите време седења кад год је то могуће.Препорука је да прекинете седење или лежање на сваких 30 мин. Покушајте да све што можете од свакодневних активности радите у стојећем положају.

 

Опустите се и медитирајте. Медитација и вежбе дисања могу вам помоћи да останете смирени  и опуштени.

 

За оптимално здравље веома је важна исхрана и хидратација организма. СЗО препоручује воду уместо других напитака који имају додат шећер (сокови). Ограничите употребу алкохолних пића. Трудите се да вам исхрана буде разноврсна  и ограничите унос соли, шећера и масти. Преферирајте интегралне житарице у исхрани.

Извор: WHO RegionalofficeforEurope, Stay physically active during self- http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/stay-physically-active-during-self-quarantine

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ – До сада један узорак био позитиван

ОД САДА ЛН И ПУТЕМ ПРЕТПЛАТЕ – Новости право у руке

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )