УЗ КОРОНУ И СНЕЖНО ПРОЛЕЋЕ – Огрева никада довољно

УЗ КОРОНУ И СНЕЖНО ПРОЛЕЋЕ – Огрева никада довољно

Уз све проблеме изазване коронавирусом, ово пролеће је дочекано уз снежне падавине и ниске температуре, што је многим Лозничанима продужило грејну сезону и донело неплански издатак више. Сви они о чијем грејању не брине градска „Топлана“, сналазе се на разне начине и огрев докупљују спрам финансијских могућности. На стовариштима има угља, цене се нису мењале у односу на пре неколико месеци (од 8.800 до 12.500 динара по тони), а купци узимају по тону, или две. Продавци прихватају и чекове, па је могуће пазарити на више месечних рата, уколико је већа количина. Дрва се ређе могу наћи на стовариштима, али их зато приватна лица продају у зависности од квалитета и врсте дрвета од 2.500 до 5.000 динара.

– Продајем на мању количину, кубик или два, робу довозим до куће на територији града. Меко дрво попут јасике, врбе и тополе је најјефтиније – 2.500 за кубик, око 35 евра је багрем, док су буква, граб, цер и храст 5.000 динара. Уколико купац жели исечена дрва, а не у чекијама, доплатиће 250 динара по кубику – каже један од продаваца који своју понуду даје и преко друштвених мрежа.

Све више коришћен пелет такође је тражен и за тону треба издвојити око 22.000 динара, док се у погонима за производњу брикета тренутно може наћи роба нешто слабијег квалитета, од меког дрвета и тона је 16.000 динара. Брикет је могуће купити и у џаковима од по 25 килограма, чија цена је 400 динара.

Иако је на селу нешто лакша ситуација у односу на град, и тамо се мештани жале на дугу грејну сезону и кажу да одавно нису потрошили толико огрева.

– Имамо своју шуму, па се на време снабдемо са петнаестак кубика. Међутим, ова зима је све то однела, иако није била јака, а последњи дани марта су донели и снег па смо морали по башти да сечемо старија или осушена стабла џанарике, ораха и багрема – прича мештанин Доњег Добрића.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРИМЕР ДРУГИМА – Запослио још радника

ЛОЗНИЧАНИН ЧЕКА ЕВАКУАЦИЈУ – Спасавање студента Мирослава

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )