КАКО “РАДИ” УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ – Боље него што се очекивало

КАКО “РАДИ” УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ – Боље него што се очекивало

После, како кажу у школама, стресне прве недеље наставе на даљину за ученике основних и средњих школа, попустио је притисак и код наставника и ученика и све добро функционише. Први утисци су да ученици сарађују и улажу много више труда и рада  него у “реалној” настави

Иако дочекана са зебњом  настава на даљину коју за основце и средњошколце од прошлог уторка организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја , показала се, како кажу у школама, као одлична замисао. Настава се од прошлог уторка изводи за основце преко трећег програма РТС-а, за средњошколце преко платформе “Планета” а од пре пет дана и на другом програму РТС-а. Према речима Горана Горданића, председника Актива директора средњих школа у Лозници, кренуло се са општеобразовним предметима, српски језик, математика, биологија, географија, хемија, а почеће и предавања појединих стручних предмета за средње стручне школе.

– У нашем образовном систему  је више од две стотине образовних профила са много предмета и немогуће је за све припремити емитовање снимљених садржаја преко платформи  програма РТС-а. Зато ће то бити организовано само за опште или главне стручне предмете, али су се наставници и школе организовали и свој наставни материјал шаљу ученицима путем блогова или мејлова и гугл-учионице. Министарство је послало упутство за обуку запослених на платформи мајкрософт кингс. Школама су достављени кориснички налози и шифре за сваког ученика и наставника како би приступили тој платформи, очекујемо у догледно време да ће то бити и обавеза свих школа. Засад се наставници и школе организују онако како им највише одговара – истиче Горданић. Како каже, ученици сарађују и много више улажу труда и рада него у реалној настави. Напорно је и за наставнике и ученике, стално су “на телефону” или за рачунаром али функционише.

 – Прошла је стресна недеља тако да је сада већ попустио притисак и код наставника и код ученика, улазимо у мирнији период и сви смо овладали  тим информационо-техничким алатима  за наставе на даљину. Проблем је што немају сви наши ученици приступ интернету,  тако да је одлична замисао  да се на каналима и РТС платформи емитују садржаји за ђаке – каже он.

Наставници имају обавезу да прате електронску наставу и  пружају подршку ученицима,  одговарају на њихова питања ако им нешто  није јасно. Комуникација је обострана, укључени су и родитељи. Одељенске старешине имају задатак да контролишу у којој мери ученици и предметни наставник остварују комуникацију и о томе обавештавају директора.

Цветана Срећковић, председница Актива директора основних школа, каже да су се сви актери наставе на даљину уходали, деца су се максимално укључила углавном преко Гуглових учионица, повезали се преко разних платформ, а ђаци којима интернет није доступан, прате наставу преко  РТС.

– Наставници су ученицима на располагању телефонским путем, преко вибера, инстаграма и слично. Ученици су овај вид наставе добро прихватили поготово старији који и користе све те  технологије. За помоћ најмлађим ђацима укључили су се и родитељи и у сталној су комуникацији са учитељима. Формиране су заједничке платформе и тимови преко гугл-учионица- рекла је она.

Да подсетимо, додатне информације о учењу на даљину могу се добити на број телефона  011/73 505 57.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЧАНИН ЧЕКА ЕВАКУАЦИЈУ – Спасавање студента Мирослава

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА – Бајкери помажу суграђанима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )