ПЕТИЦИЈА ЗБОГ МЕЊАЊА НАЗИВА УЛИЦЕ У ЛЕШНИЦИ – Нико нас ништа није питао

ПЕТИЦИЈА ЗБОГ МЕЊАЊА НАЗИВА УЛИЦЕ У ЛЕШНИЦИ – Нико нас ништа није питао

Незадовољни скупштинском одлуком да се улица која носи име Иве Лоле Рибара преименује у улицу Веселина Пејића, станари ове улице, њих 61 покренули су петицију. Захтевају да се назив улице не мења и замерају што их нико није питао за мишљење

Одлуком Скупштине града улица која је седамдесет година носила име револуционара Иве Лоле Рибара преименована је у улицу Веселина Пејића, лешничког добротвора а на захтев његових потомака који су се одрекли своје имовине у корист града Лознице. Разлог да баш ова улица добије његово име, је чињеница да се у њој налази “главна” кућа Веселина Пејића. За одлуку да им је улица добила ново име мештани су, како су нам рекли, сазнали из новина, тачније из Лозничких новости. Слободан Петровић (76) каже да их нико ништа није питао, нити је ко из комисије за именовање улица долазио код њих или у Месну заједницу. Како кажу, додатан проблем код мењања назива улица је и што ће грађани који имају трајне личне карте, са неограниченим роком важења, сада морати да их мењају а то је, зна се, процедура, чекање у реду…

Због свега тога, савили су лист и написали петицију са шездесет једним потписом коју су упутили Скупштини града и Градском већу.

– Нико од грађана не види ниједан разлог да би ова улица требало да мења име, нити види по чему Веселин Пејић заслужује да она носи његово име. У новинама се наводи да је он добротвор, доброчинитељ, ми старији људи који овде живимо, не памтимо да је он било шта поклонио овом друштву. Када се укине ванредно стање, тражимо да неко из комисије дође и обавести нас шта су то Веселин и његови потомци учинили и поклонили. Од првог до последњег грађанина ове улице мисли тако и својим потписима на петицији то и показују и захтевају да се назив улице не мења. Ова улица носи име Иве Лоле Рибара од првог именовања улица у Лешници, па нека тако и остане – каже Петровић.

Истиче, да је једини добротвор била чувена Стака  Пејић, супруга трговца Милисава Пејића чија је и ова тзв. главна кућа у којој је касније живео Веслин за кога се не зна да је у било каквој родбинској вези са овим добротворима. На кући у којој већ педесетак година нико не живи, и даље стоји  натпис „кућа Милисава Пејића, лешничког трговца“ и  продата је за „добре паре“.

– Жалосно је да се по таквој добротворки не зове ниједна улица ни трг. Најреалније би било да трг Ослобођења у Лешници носи име Стаке Пејић, са једне стране је црква чије је уређење она финаснирала, са друге некадашња школа коју је изградила, а са треће кућа у којој су она и њен муж живели. Тако бисмо јој се одужили – предлаже Петровић.

Пре неколико дана од председнице Скупштине града мештани ове улице добили су обавештење да је комисији за именовање улица прослеђена њихова петиција и да ће преиспитати да ли је приликом доношења одлуке о промени назива улице испоштована сва процедура те  да ће их известити. Ако се утврди да одлука треба да буде промењена, то ће бити могуће тек после избора, односно после конституисања Скупштине града.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КИКАНОВИЋ ПРЕД БЕЛОРУСИЈОМ – Нема одустајања

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – Настављена дезинфекције

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )