ПРВА ПЕНЗИОНЕРСКА НЕДЕЉА – Куповина у цик зоре

ПРВА ПЕНЗИОНЕРСКА НЕДЕЉА – Куповина у цик зоре

Две муштерије су нас сачекале испред врата, када смо дошли да отворимо радњу, кажу, уплашили су се да не буде гужве, а ионако су ранораниоци – прича нам продавачица у трговинској радњи ”Миле пром”, преко пута средњошколског парка, једној од оних које су данас радиле од четири ујутро искључиво за потребе пензионера.

Гужве није било, па су купци долазили периодично, нешто више их је било после шест сати, а како кажу у овој продавници, до седам их је било стотинак.

– Купују основне потрепштине, ништа претерано, а кад је у шест отворена  „млекара“, чини ми се да их је више ишло тамо него у нашу радњу – прича трговкиња задужена за „спољашњу“ продају воћа и поврћа, одакле има одличан преглед на околину па запажа кретање пролазника.

У „млекари“ раде као и обично недељом, народ купује млеко, јогурт, павлаку, вакумирани хлеб, а једини проблем био је „крупан“ новац.

– Доносе пензионери крупне новчанице па је тешко вратити кусур у раним часовима док још нема пазара. Мало се буне јер им тешко пада изолација у кући, а навикли су да ујутро дођу и мало попричају са нама, купе што им треба, пожале се на неку бољку коју имају и оду. Издржаће они и ово, само нека слушају шта им се каже – поручује продавачица.

У минут до седам, на шеталишту, у Улици Јована Цвијића тек две старије особе убрзаним корацима корачају у правцу „Централе“. Када смо помислили да ће прекршити термин дозвољен за кретање, скрећу у улаз зграде и улазе на „безбедну“ територију. Који секунд касније, на раскрсници са семафорима пролази полицијска патрола у аутомобилу и све протиче у најбољем реду. Прво „јутро слободе“, после скоро седам дана изолације, неки пензионери су једва дочекали, не због тога што им нешто од намирница недостаје, већ, пре свега, како кажу, да виде „белог дана“.

До следеће недеље, и термина предвиђеног само за њихову трговину, битно је да поштују прописе као и сви други суграђани, да остану здрави и преживе и ову недаћу, као и претходне, а било их је поприлично у њиховим животима.

С. П.

 ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ВРЕМЕ КОРОНЕ – Музиком против вируса и изолације

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА – Учење од најпрестижнијих

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )