ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ИЗ ШАПЦА – Шта послодавци треба да предузму за време епидемије?

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ИЗ ШАПЦА – Шта послодавци треба да предузму за време епидемије?

Завод за јавно здравље из Шапца издао је упутство о мерама превенције за коронавирус којих би требало да се придржавају послодавци.  

Пре свега потребно је осигурати чистоћу радних места, површине (попут столова) и предмети (попут телефона и тастатура) морају се редовно брисати и дезинфиковати. То је важно због тога што је контаминација површина које додирују запослени и купци један од главних начина за ширење коронавируса. Неопходно је и редовно проветравање просторија, али и пословних зграда.

Послодавци би требало и да промовишу редовно и темељито прање руку како запослених тако и извођача радова и корисника услуга, односно купаца. Средства за дезинфекцију руку требало би да се налазе на истакнутим местима, а дозаторе је потребно уредно допуњавати. Извођачи радова и запослени морају имати приступ местима на којима се руке могу опрати сапуном и водом зато што се на тај начин убија коронавирус и спречава његово ширење.

Добра хигијена дисајних путева такође је веома битна за спречавање ширења коронавируса. На радним местима треба да буду доступне маске за лице и, или папирне марамице, у случају да некоме цури нос, или да неко кашље, а потребно је да постоје и затворене канте за хигијенско одлагање употребљених ствари. Против вируса је потребно користити медицинске или тврде маске ФФП кроз које не може да прође ниједан вирус.

Уколико послодавац или запослени морају ићи на пут неопходно је да се придржавају одређених правила.

Пре одласка на пословна путовања потребно је погледати националне савете о путовањима. Уколико се коронавирус шири у ширем окружењу, свако ко има, чак и благи кашаљ и ниску температуру (37,3 степена Целзијуса и више) мора остати код куће. Код куће треба да остану, или да раде од куће, и они који су користили једноставне лекове попут парацетамола, ибупрофена или аспирина пошто они могу прикрити симптоме заразе. Људи треба да остану код куће чак и ако имају благе симптоме коронавируса.

Пре путовања потребно је да послодавац и запослени провере проверити да ли имају најновије информације о областима у којима се шири коронавирус као и да добро проуче најновије смернице и препоруке за свако одредиште. Потребно је пре поласка на пут обавити здравствени преглед, како би се утврдило да ли има симптома акутне болести дисајних путева. Уколико их има, важно је остати код куће. Послодавац треба да обезбеди да сви запослени који путују на локације које пријављују коронавирус добију информације од стручних лица.

Слање на пут у подручја где се шири коронавирус запослених који могу бити изложени већем ризику од озбиљних болести, старији и они са медицинским стањима попут дијабетеса, болести срца и плућа, треба избегавати.

Онима који одлазе на пут требало би дати бочице са мање од 100 мл гелова за дезинфекцију на бази алкохола зато што ће им то олакшати редовно прање руку. Запослене треба подстаћи на редовно прање руку и држање одстојања од људи који кашљу и кијају.

Уколико се неко разболи на путу, о томе одмах треба да обавести свог руководиоца.

 Запослени који су се вратили са подручја у којем се шири коронавирус требало би да надгледају симптоме 14 дана и проверавају температуру два пута дневно. Ако се појави благи кашаљ или ниска температура, од 37,3 Целзијуса или више, требало би да остану код куће и да се ставе у изолацију.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЦА ОД 20 ЧАСОВА – Потпуно пуст град

У ЛОЗНИЦИ ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА – Подршка грађанима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )