КОМАНДАНТ ШТАБА ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – Могућност заразе свести на минимум

КОМАНДАНТ ШТАБА ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – Могућност заразе свести на минимум

После проглашења ванредног стања Град Лозница предузео је све потребне мере и већ у понедељак Градски штаб за ванредне ситуације (ГШВС) донео је наредбу којом су дефинисане активности које ће бити спровођене у наредном периоду. Како је данас (18.март) медијима рекао командант ГШВС Видоје Петровић, најважније је да, за сада, на подручју Лознице нема особа заражених коронавирусом и предузима се све да се таква могућност сведе на минимум, а после накнадног обраћања председника државе и премијерке уведен је још један сет мера како би се град на најбољи начин организовао и ’’сви најбезболније изашли из овог стања’’.

– После нашег захтева надлежним органима, данас по подне долазе два санитарна инспектора који ће бити на граничном прелазу Трбушница. До сада нисмо имали те инспекторе него су долазили са стране. Наши држављани који улазе у Србију из других земаља имаће први сусрет са санитарним инспекторима и биће упућени како да испоштују наложене мере боравка у карантину. За лица која спадају у посебну угрожену категорију, старији од 65 година, хронични болесници, они који немају могућност да им неко пружи неопходну помоћ, од уторка смо формирали тим волонтера. Има их 20, подељени су у десет мобилних аутопатрола са по два волонтера који обилазе такве особе. Они носе беџеве са својим именом и презименом, бројем телефона и ознаком Градског штаба за ванредне ситуације, а и на колима је видљива одговарајућа налепница. Према подацма добијеним од Центра за социјални рад и Црвеног крста, за сада на територији Лознице имамо 113 таквих породица, или лица којима је неопходна помоћ и наши волонтери су на терену. Други дан ради колцентар, доступан је  24 сата, а у њему непрекидно по три лица дежурају по осам сати, а два телефона и мејл су на располагању грађанима за помоћ или информацију. Формирали смо и пет оперативних тимова као следећи ниво праћења стања на терену који покривају цео град и о својим запажања извештавају ГШВС који даље поступа. За сада сам, као командант ГШВС, задовољан начином на који се мере спроводе – рекао је данас Петровић.

На питање ЛН колико је особа у самоизолацији, он је рекао да је до јуче пре подне било око 430 оних који су дошли на подручје Лознице из других земаља, и да је тај број сада ’’вероватно нешто повећан’’, али сматра, имајући у виду рестриктивне режиме које примењују све земље у окружењу, да се у наредном периоду не може очекивати значајан пораст броја оних који ће доћи у Лозницу   Према његовим речима, уведена је редукција реда вожње превоза на територији града и своди се на режим као у време школског распуста. Туристичка инспекција и Комунална милиција на терену спроводе прописане мере, Туристичка, пре свега, контролише да ли угоститељски објекти поштују мере, прописано одстојање, једна особа на четири квадратна метра, истакнут натпис о капацитету објекта. Инспектори су имали већ превентивну акцију и на терену су доста добри резултати, а они који не буду поштовали наложене мере биће санкционисани у складу са законом.

– Потребно је да људи остану код својих кућа, посебно они из угрожених категорија, а сви други да своје кретање сведу на минимум и тиме се ризик да буду заражени своди на минимум. Имајући у виду да се огроман број грађана вратио из иностранства, а знајући да са овог простора имамо велики број наших људи који су на привременом раду у иностранству, молим их да испоштују све наложене мере које се тичу самоизолације. Немојте себе, или друге да доводите у опасност. Поштујте себе, своју породицу, град и државу, потребни су нам стрпљење и одговорност, да се сви понашају одговорно. Можемо победити само ако заједно радимо, а грађани за све треба да се обрате колцентру и ГШВС – рекао је он.

Петровић је најавио да ће бити појачане патроле волонтера за пружање помоћи и рекао да су се на располагање ГШВС ставили многи, попут Ловачког удружења ’’Лозница’’ и неких  предузећа. Биће праћено стање и у складу са потребама предузимане нове мере на подизању нивоа заштите као што ће бити чешће прање улица, коришћење дезинфекционих средстава, дезинфекција потенцијално најугроженијих места. Он је рекао и да се наредних дана очекује много већа могућност набавке средстава за дезинфекцију и заштитне опреме, пре свега рукавица и маски. Према речима начелника градске управе Владимира Радојичића, у складу са одлукама владе, градска управа је велику већину запослених пустила на рад од куће, али и уз те рестрикције, ’’апсолутне све службе града функционишу’’.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЛОЗНИЦИ ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА – Подршка грађанима

ОД ДАНАС У СРБИЈИ – Забрана кретања ноћу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )