ОБАВЕШТЕЊЕ ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ИЗ ШАПЦА – Како заштитити ментално здравље

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ИЗ ШАПЦА – Како заштитити ментално здравље

 

Завод за јавно здравље из Шапца објавио је упутство како у време епидемије коронавируса заштитити ментално здравље. Добро ментално здравље и позитиван став могу помоћи да се лакше поднесу претња и неизвесност које појава ковид-19 вируса доноси. У упутству Завода наводи се осам начина за заштиту менталног здравља.

  1. Користите само тачне информације из легитимних извора јер су такве информације кључне за избегавање страха и панике које дезинформације могу да створе.
  2. Поставите ограничења везана за количину информација о ковиду-19.

Поставите ограничења на то колико и шта читате у вези са ковидом-19. и на тај начин ставите акценат на сопствени живот и на ствари којима можете да управљате.

  1. Водите рачуна о себи.

Брините о сопственом здрављу.

Након избијања пандемије ковид-19 фокусирајте се на ствари на које можете да утичете (попут добре личне хигијене). Спроводите свакодневну рутину и уобичајене дневне активности (храните се правилно, довољно спавајте, бавите се стварима које вас испуњавају).

  1. Пружите подршку и помоћ људима  из вашег окружења

Одржавање контаката са породицом и пријатељима може вам помоћи у борби са анксиозношћу коју појава коронавируса изазива. Иако се самоизолација као мера превенције може чинити застрашујућом, имајте на уму да је то само привремено и да постоји много начина да се дигитално повежете са другим људима (друштвене мреже).

  1. Задржите позитиван став о животу

Фокусирајте се на ствари које су позитивне у вашем животу. СЗО препоручује да се шире приче и искуства људи који су се опоравили након обољевања од ковида-19 , или су подржавали особу која се разболела и оздравила.

  1. Признајте своја осећања

Нормално је да се осећате пренапето, стресно, анксиозно и узнемирено. Своја осећања можете записивати у лични дневник, разговарати са неким о томе, радити нешто креативно, или се бавити медитацијом. 

  1. Одвојте време да разговарате са вашом децом о пандемији ковид-19.

Веома је важно да са децом разговарате и да их заштитите од стреса и хистерије коју изазива појава ковида-19 на начин на који она могу да разумеју. Разговарајте са њима и о сопственом стресу, како би и они сами научили како да се носе са њим.

  1. Потражите стручну помоћ

Придржавајте се заштитних и превентивних мера које су осмислили  квалификовани здравствени радници и сарадници. Ако ово све не може да вам помогне, размислите да потражите стучну медицинску помоћ.

 

Отворене телефонске линије у циљу очувања менталног здравља у условима епидемије

Министарство здравља обавештава јавност да су у циљу смањења стопе анксиозности и депресије у условима социјалне изолације као и дестигматизације у вези са вирусом ковид–19 отворене националне телефонске линије за пружање психосоцијалне подршке свим грађанима којима је потребна.

Телефони за психосоцијалну помоћ грађанима су: 0800 309 309 као и посебни телефони Института за ментално здравље 063/729-82-60 (за младе и родитеље деце до 18 година) и 063/175-11-50 (за старије од 18 година).

 

Путем ових бројева телефона стручна лица ће саветодавним радом са свим заинтересованим лицима (особама у изолацији и карантину, породицама заражених особа, здравственим радницима и сарадницима), пружањем подршке као и одговарајућих информација о начинима превазилажења стреса и анксиозности, допринети очувању менталног здравља у условима епидемије и ванредног стања.

 

Izvor: Mental Health Europe https://www.mhe-sme.org/covid-19 (preuzeto 16.03. 2020.)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ – Обустављен рад са странкама

ЗБОГ КОРОНЕ – Без венчања у ресторанима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )