УРЕДБА ВЛАДЕ СРБИЈЕ  – Утврђен просторни план за „Јадар“

УРЕДБА ВЛАДЕ СРБИЈЕ  – Утврђен просторни план за „Јадар“

Одговарајућом уредбом Влада Србије утврдила је Просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит – „Јадар“, објављено је 13. марта у Службеном гласнику.

Тај документ је плански основ за развој рудника, индустријског постројења и неопходне инфраструктуре, као и за заштиту, коришћење и уређење простора посебне намене „Јадар“, а у Лозници је био на јавном увиду од 25. новембра до 24. децембра прошле године. На територији Лознице и Крупња подручје просторног плана заузима 293,9 квадратних километара, а у оквиру њега налазе се делом или у целости четири заштићена подручја од којих је најзначајније Тршић – Троноша. Само лежиште јадарита лоцирано је у долини реке на пољопривредном земљишту, а минерал је на дубини од 100 до 720 метара. Према овом документу, зона рударства простираће се на 854,8 хектара, производно-индустријска на 646,5 хектара, док ће за депоновање индустријског отпада, изградњу приступних саобраћајница и пратеће инфраструктуре бити коришћено 358,5 хектара. За потребе развоја пројекта Јадар предвиђа се откуп земљишта и непокретности и пресељење домаћинстава из обухвата комплекса посебне намене.

Подсетимо, лежишта литијум-бората светске класе компанија “Рио Тинто” открила је код Лознице 2004. године. Садржи јадарит, нови јединствени минерал литијум-натријум-боросиликат који је пронађен једино у Србији. Приликом посете Лозници, крајем фебруара, председница владе Ана Брнабић изјавила је да крајем 2021. године очекује почетак изградње хемијског постројење у коме ће се из минерала јадарит издвајати литијум. Како је тада оценила, са компанијом „Рио Тинто“ завршена је важна фаза пројекта „Јадар“ који има огроман потенцијал, не само за Лозницу и овај регион него за целу Србију.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – Издата наредба о поступању током ванредног стања

ЛОЗНИЦА У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА – Редови пред банкама и апотекама

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )