ОД СУТРА – Настава на даљину

ОД СУТРА – Настава на даљину

За основце од сутра почиње „настава на даљину“ путем трећег програма РТС, а за средњошколце преко платформе РТС “Планета“. Часови ће бити емитовани према распореду по разредима који ће бити доступни дан раније на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Настава ће се емитовати по блоковима, а школски дан почиње у осам ујутро и то шест дана у недељи.

Како нам је рекла Цветана Срећковић, председница Актива директора основних школа у Лозници, за основце од првог до четвртог разреда предаваће се основни предмети, математика, српски језик и свет око нас. За старије, од петог до осмог, предаваће се практично сви основни предмети, поред српског и математике и биологија, историја, географија, а седми и осми разред имаће уз то још физику и хемију.

– Од првог до седмог разреда настава ће бити организована по  два, а за осмаке три часа дневно. Обавезни су српски и математика и сваки дан по један предмет који ће се полагати на завршном испиту. За све ове предмете као и за ликовно, музичко, страни језик, наставници ће урадити план и доставити их ученицима. За додатне информације и упутства  ученицима  користиће се и расположиве информативно-комуникативне технологије – каже Срећковићева.

Она истиче, да је важно да се успостави добра комуникација и са  родитељима, који у све то треба да буду укључени и да помогну. Проблем је и то што нису сва деца код куће опремљена потребним уређајима за овај вид наставе. Најавила је и да ће у среду на састанку Актива, директори разменити искуства и евентуалне тешкоће на које буду наишли и наћи решење за њих.

Средње школе ће од основних предмета имати онлајн математику, српски језик, физику, хемију, биологију, историју и географију.

Ђацима ће предавати професори који нису из њихових матичних школа, а њихови наставници и професори ће бити задужени за све остале наставне садржаје који ће се одвијати путем разних платформи, мрежа и електорнских средстава комуникације. У допису које је Министарство просвете доставило свим школама, поред упутства о настави, наведено је да су у обавези и да у сарадњи са одељенским старешинама остваре добру сарадњу са ученицима и њиховим родитељима. Ово се односи и на додатна упутства за учење после емитованих садржаја као што су додатне презентације, или задаци за вежбање у радној свесци и домаћи задаци. Тај материјал треба да буде доступан ученицима путем е-поште, вибер група и слично. У случају да интернет није доступан свим ученицима, обавеза директора и одељенских старешина је да распоред часова који ће бити емитовани редовно објављују на улазу у школе, на спољашњој огласној табли, или путем СМС-а и друштвених мрежа. Како се наводи у упутству, оператери неће наплаћивати проток и пренос података за ове садржаје.

Док траје онлајн настава, контролисаће се и знање ученика на основу материјала које наставници достављају ученицима и повратних информација од  ученика после праћења часова. Наставници су у обавези да бележе податке о напредовању ученика до којих могу доћи на основу размене урађених домаћих задатака, провере, есеја, пројеката, презентације, цртежа које ће им ученици достављати путем мејла или у оквиру одабране онлајн платформе.

Наставници су у обавези да у електронском дневнику евидентирају све одржане онлајн часове и друге наставне јединице, као и теме које су обрађене путем других видова комуникације. На тај начин стварају се услови за редован завршетак школске године.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

 ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – Издата наредба о поступању током ванредног стања

У БОЛНИЦАМА И ДОМОВИМА ЗДРАВЉА – Само хитни случајеви

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )