У ЛОЗНИЦИ – Петогодишњи план за безбеднији саобраћај

У ЛОЗНИЦИ – Петогодишњи план за безбеднији саобраћај

Лозница је једна од ретких локалних самоуправа која има урађену Стратегију безбедности саобраћаја на путевима на територији града и то за период од 2020. до 2025. године која обухвата и годишње планове за њено спровођење. Планирана средства за остварење планова  износе 103,39 милиона динара која се, највећим делом, прикупљају од наплаћених новчаних казни у саобраћају.

– Динар уложен у безбедност саобраћаја враћа се десетоструко. Рецимо, сваки трећи болнички кревет је заузет од стране учесника у саобраћајној незгоди, а колико само грађана који чекају на операцију кука или неке друге операције због њих и не може да стигне на ред – рекао је на последњој седници лозничке Скупштине Борис Антић, професор Саобраћајног факултета Универзитета у Београду и члан тима стручњака овог факултета и Ауто-мото савеза Србије, који је израдио Стратегију безбедности саобраћаја на територији града за наредних пет година, а коју је Скупштина недавно и усвојила.

Стратегија садржи годишње планове за њено спровођење, дефинисани су кључни проблеми у саобраћају и дати предлози за унапређење. Израдом овог документа Лозница се, како је речено, нашла у друштву ретких локалних самоуправа која су се одлучиле за његово доношење.

У оквиру прве фазе студије, односно анализе стања безбедности саобраћаја у Лозници, обухваћени су подаци саобраћајних незгода и њихових последица, ставови учесника саобраћајног система о безбедности саобраћаја у периоду од 2014. до 2018. године. У погледу безбедности, најлошије оцењени путни правци, односно улице или поједини њихови делови у насељу су Бања Ковиљача-Шабачки пут, Марка Радуловића-Крст, Железничка, Анте Богићевића, Луке Стевића, Крст-Липнички Шор.

Мушкарци бахатији

Према броју погинулих у саобраћајним незгодама, Лозница заузима 61. место. Угрожене категорије учесника у саобраћају су млади од 15 до 30 година и лица старости од 55 до 64 године. У овом периоду догодило се укупно 1.155 саобраћајних незгода у којима су погинуле 42 особе, тешке телесне повреде задобило је 178, а лакше 763 лица.

Међу погинулим возачима и пешацима већину чине мушкарци – 91 одсто, а у структури погинулих путника у возилу већину чине жене. Посматрајући по данима, највише је смртно страдало и повређено понедељком, следе четвртак и субота и то у периоду од 11 до 19 часова. Најчешћи узроци незгода су неприлагођена брзина, губитак контроле над возилом и нагла промена смера кретања возила. У саобраћајним незгодама учешће пешака износи дванаест одсто, а у овом периоду погинуло их је деветоро, учешће бициклиста  је 7,5  одсто, погинуло их је четворо међу којима и дете, трактористи учествују са око два одсто саобраћајних незгода, погинуло их је троје док, мотоциклисти и мопедисти чине шеснаест одсто погинулих лица.

На основу анализе индикатора безбедности саобраћаја, утврђено је да је употреба сигурносног појаса код возача у Лозници већа у односу на Републику Србију као и употреба заштитних система за децу до дванаест година у насељу. Крајње алармантно стање је забележено када је у питању прекорачење брзине где све категорије возила, осим путничких аутомобила, у значајној  мери прекорачују дозвољену брзину као што су возачи аутобуса, камиона, а најкритичнији су возачи мопеда и мотоцикала са прекорачењем од сто одсто.

Анализа па план

Како је рекао Антић, после анализе урађен је акциони план којим су дефинисане мере које треба да се спроводе, ко су главни носиоци реализације мера, колико би то могло да кошта, у ком периоду би, евентуално, требало да се понављају стручна истраживања и ко би били пратећи носиоци. Кључне области рада су организација и управљање безбедношћу саобраћаја, безбеднији путеви и возила, учесници у саобраћају и поступање после саобраћајних незгода. У области управљање безбедности саобраћаја планиране су, између осталог, израда и примена пилот-пројекта савремених светлосних сигнала са најавом за пешаке и аутоматску промену сигнала за возила у зависности од брзине, реализација пројекта „Безбедне школске руте“ за две одновне школе годишње, израда плана за унапређење инфраструктуре намењене кретању пешака уз државне путеве, израда пројекта анализе стања на пружним прелазима са предлогом мера, изградња пешачко-бициклистичке стазе. Средства за реализацију циљева Стратегије планирана су у складу са средствима прикупљеним од наплаћених новчаних казни у саобраћају којима је располагала локална самоуправа 2018. године као и из других извора као што су поклони. Укупно је планирано 103,39 милиона динара.

Међу предностима за спровођење стратегије наведено је да постоје одговарајући капацитети у локалној самоуправи, школама, дому здравља и другим јавним установама, формиран је Савет за безбедност саобраћаја, боља казнена политика прекршајних судова последњих година.

Недостаци су нерешени имовинско-правни односи за земљиште поред пута, недовољна култура учесника у саобраћају, недовољан број саобраћајних полицајаца, људи немају довољно развијену свест о безбедности саобраћаја, а често нису пажљиви јер журе или су одсутни приликом учешћа у саобраћају, недовољно обука за васпитаче и учитеље, недовољно превентивних кампања у којима се рецимо, деле прслуци, кациге, дечја седишта, ротација за тракторе. Опасност представља и наслеђена лоша инфраструктура, недостатак површина за бициклисте и пешаке, претња да се смањи или одузме буџет намењен за безбедност саобраћаја, потреба да медији боље прате активности полиције.

Остварењем ових циљева укупне материјалне уштеде у петогодишњем периоду износиле би 12,2 милиона евра које би, како се наводи, могле да се уложе у даље унапређење саобраћаја.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЛЕ РЕВИТАЛИЗАЦИЈЕ ХЕ “ЗВОРНИК” – Рекордна производња струје

НАШИ СМО – Корона

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )