ПОСЛЕ РЕВИТАЛИЗАЦИЈЕ ХЕ “ЗВОРНИК” – Рекордна производња струје

ПОСЛЕ РЕВИТАЛИЗАЦИЈЕ ХЕ “ЗВОРНИК” – Рекордна производња струје

У шест и по деценија дугој историји хидроелектране “Зворник”, са произведених 2,817 милиона киловат-сати 8. марта, забележен је нови дневни рекорд у производњи електричне енергије. Како је саопштила “Електропривреда Србије”, ово је апсолутни рекорд у производњи ревитализоване хидроелектране што у бројкама представља дневно остварење плана веће од 130, а месечно 88 одсто.

– Крајем јануара завршена је и четврта, последња фаза ревитализације ХЕ “Зворник”. Нови агрегати, при тренутним хидролошким условима, производе око 20 одсто више енергије него стари. Након ревитализације, чији су радови коштали око 63 милиона евра, укупна инсталисана снага агрегата је 125,6 мегавата, што је за 30 одсто више у односу на снагу пре ревитализације. То представља снагу додатног агрегата. Ревитализацијом се доприноси већој производњи електричне енергије, мањим трошковима одржавања и продужава се животни век ове хидроелектране за нових 40 година. Очекивано повећање производње електричне енергије ове хидроелектране на годишњем нивоу износиће и до 15 одсто, зависно од хидролошких услова или око 70 милиона киловат-сати – наводи се у саопштењу објављеном на сајту ЕПС-а.

Главни извођач “Voith Hydro” ангажовао је велики број домаћих фирми, а вредност њихових радова износи више од 17 милиона евра.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОЗИВ НА ХУМАНОСТ – Подршка за Стојана

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Шта када се промени назив улице?

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )