У ТРШИЋУ – Потписан протокол о сарадњи два министарства

У ТРШИЋУ – Потписан протокол о сарадњи два министарства

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић и министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић потписали су данас (10. марта) у Научно-образовно-културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу споразум о сарадњи у области образовања којим је предвиђено испуњавање заједничких циљева две републике према дијаспори.

Министарка Наталија Тривић је поручила да Лозница има симболику очувања националног идентитета кроз образовање и културу додајући да ученици из Републике Српске већ годинама посећују Тршић, родно место Вука Караџића на својим екскурзијама.

– Тако заједно чувамо наш идентитет, писмо и културно наслеђе. Данас је потисан споразум између два ресорна министарства образовања који значи много јер смо њиме јасно дефинисали како ћемо наступити заједнички у нашој српској дијаспори. То значи да ћемо укључивати ученике из дијаспоре кроз различите програме који ће се реализовати у две републике, као и заједнички рад министарстава у смислу заједничких наставних програма и планова, уџбеника, наставног кадра и свега онога што желимо да уткамо у млађе генерације из дијаспоре – рекла је министарка Тривић.

Према речима министра Младена Шарчевића, оваквом сарадњом се учвршћују паралелне везе између две српске државе и свега онога што повезује Србе без обзира на то где живе.

– То је наш језик, култура, традиција и о томе морамо да бринемо. Овим споразумом проширујемо оно што смо започели, а ту смо да разговрамо о организовању заједничких екскурзија, такмичења, научних скупова. Повезивање треба да буде интензивно и гледаћемо да свака школа има свог побратима у другој територији. Повезиваћемо младе људе, а заједничка брига су нам и људи који живе у дијаспори – рекао је министар Шарчевић подсетивши да је за непуне три године основано много српских допунских школа, нарочито у Немачкој, Швајцарској, Француској, Италији, Грчкој и Кипру.

Он је најавио да је већ крајем недеље планиран одлазак у Словенију где би требало да се организује рад српских допунских школа за 1.350 ученика у 60 одељења на подручју те државе, као и да ће по први пут такве школе бити организоване и у Албанији.

Потписивању споразума присуствовао је и градоначелник Лознице Видоје Петровић који је поручио да се оваквим радом остварује визија да Тршић као историјски знаменито место заживи и на овај начин, кроз рад Центра.

– За његово покретање имали смо јаку подршку државе, а мистар Шарчевић је током свог мандата више пута посетио Тршић и Лозницу него у претходних пет-шест влада сви министри заједно. Било је разлога за то јер смо радили заједно да овај Центар живи и да данас буде пун, одговарајући циљевима које смо поставили када је пројекат осмишљен – рекао је Петровић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ТАКМИЧЕЊУ УЧЕНИКА ХАРМОНИКЕ – Млади показали свој таленат

КИКАНОВИЋ ОДЛУЧНО НАПРЕДУЈЕ – Ушао у Словачку

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )