КОНЦЕРТ У БИБЛИОТЕЦИ – ”Калем” пред Лозничанима

КОНЦЕРТ У БИБЛИОТЕЦИ – ”Калем” пред Лозничанима

Читаоница Библиотеке Вуковог завичаја била је синоћ (9. март) испуњена до последњег места, а бројна публика срдачно је дочекала гупу „Калем“, која је приредила први концерт у Лозници. Двојац који изводи традиционалну музику балканских простора чине Стефан Илић (вокал и виолина) и Душан Поповић Липовац (гитара и пратећи вокал), а публика је могла да чује и неке композиције новијег датума, као и ауторску музику врхунских извођача.

 – Група „Калем“ постоји од 2017. године и делећи исту идеју, да је ово подручје пребогато културним наслеђем, кренули смо на пут да га поново откријемо и поделимо са публиком. Ово нам је прво гостовање у Лозници и био је прави изазов представити се новој публици. Свирали смо песме које су одувек међу нама, а које су почеле да падају у заборав. То чинимо на свој начин, што је продукт слушања различитих жанрова и извођења у различитим саставима. Занимљиво је то да на наше наступе долазе и млађи, који многе од мелодија које изводимо никада нису ни чули, али су осетили да им се то допада. Чини нам се да су се људи ужелели нечег другачијег од онога што им се свакодневно сервира на музичком пољу – рекао је Душан Поповић Липовац.

Поред тога што је у овом саставу задужен за гитару, он је и композитор и аутор скрипти за учење гитаре. Средњу музичку школу завршио је у Београду, Музичку академију у Новом Саду а 2014. године је изабран као један од 50 стипендиста руске владе за летњу школу Интернационалног фестивала православне хорске музике у Санкт Петербургу. Тамо је проучавао јерменско, византијско и ранохришћанско певање у аутентичном моду, а исте године уписао је мастер студије музичког истраживања у Мурсији у Шпанији. Тамо започиње мастер рад на тему „Интеракција и фузија балканске музике са фламенком“, који је послужио као основа за његову композиторску делатност. Из тог рада проистекао је албум „Рефлексије из Медитерана“ који изводи са својим саставом „Спона“. Од 2017. године удружује се са Стефаном Илићем и започиње пројекат „Калем“.

– Није лако у оваквом саставу и са оваквим аранжманима задржати пажњу публике, али у нашем случају и тишина може да буде део музичког доживљаја. Виолина, гитара и глас у нашем програму стварају интиму у којој уживамо и ми и публика – каже Стефан Илић, певач, виолиниста и композитор, који је своје основно и средње музичко образовање завршио у Школи за музичке таленте у Ћуприји.

Он је после завршене Музичке академије у Крагујевцу започео каријеру као извођач, кроз неколико различитих састава како класичне, тако и традиционалне музике. Од 2008. године свира у народном оркестру Александра Софронијевића, са којим бележи више стотина наступа по највећим дворанама у земљи и региону, а остале су запажене турнеје по западној европи и Аустралији. Пре три године започиње лични пројекат ревитализације традиционалне музике са балканског полуострва кроз састав „Калем“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КИКАНОВИЋ ОДЛУЧНО НАПРЕДУЈЕ – Ушао у Словачку

КАРАТЕ – Медаље из Шапца

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )