УПОЗОРЕЊЕ ПОВЕРЕНИКА ЗА ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ – Странке да поштују закон

УПОЗОРЕЊЕ ПОВЕРЕНИКА ЗА ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ – Странке да поштују закон

Велики број грађана обратио се Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поводом предизборне политичке кампање, која се спроводи „од врата до врата“, са тврдњама да активисти политичких странака располажу њиховим подацима о личности.

Тим поводом  Повереник се огласио саопштењем у којем се  наглашава да политичке странке морају поштовати одредбе Закона о заштити података о личности, а посебно његова начела, која се тичу законите, поштене и транспарентне обраде података. Нарочито се  скреће пажња политичким странкама да подаци о политичком мишљењу представљају посебну врсту података о личности чија је обрада рестриктивна.

Повереник упућује грађане да своја права према политичким странкама поводом обраде података о личности, па и право на брисање података, могу остварити подношењем захтева тим странкама, у складу са Законом о заштити података о личности, након чега могу поднети притужбу Поверенику, односно тужбу суду. Формуларе ових захтева грађани могу пронаћи на сајту Повереника.

Повереник подсећа јавност да су кампање „од врата до врата“ уобичајени начин политичког деловања у великом броју држава, као што су Велика Британија, САД, Канада, Аустралија... Међутим, с обзиром на то да таква кампања увек изазива узнемиреност грађана у нашој земљи, Повереник већ годинама упозорава на поштовање заштите личних података грађана, те да је логично и сврсисходно законом уредити ову област.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Врата

ФУДБАЛ: СРПСКА ЛИГА ”ЗАПАД” – Лозница се оклизнула на белој тачки

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )