ИЗЛОЖБА РУЧНИХ РАДОВА – Рукотворине од вуне

ИЗЛОЖБА РУЧНИХ РАДОВА – Рукотворине од вуне

Шест полазница обуке за плетење, коју је организовала лозничка филијала Националне службе за запошљавање (НСЗ) у сарадњи са Академијом „Свети Сава“ из Чачка, приредиле су данас (27. фебруар) изложбу својих ручних радова у галерији „Мина Караџић“.  Према речима Мирослава Радуловића из НСЗ, обука за плетење је само једна од обука које ова служба организује у циљу афирмације женског предузетништва и подстицаја  развоја старих заната. На овај начин се помаже женама да започну свој бизнис и да опстану на захтевном тржишту.

– Интересовање за обуку је било велико, али је програмом било предвиђено само шест полазница које се налазе на евиденцији НСЗ. Обука која је почела средином децембра прошле године одвијала се у просторијама Удружења особа са инвалидитетом „Лагатор“, трајала је два и по месеца, а по завршетку су уручени сертификати. За ову годину још увек није расписан јавни позив па и не знамо које су обуке предвиђене. Знамо да ће акценат бити на развоју старих заната и укључивању жена и особа са инвалидитетом  у посао, како бисмо им помогли да кроз програм самозапошљавања отворе своју радњу и да се организују у удружења која се баве старим занатима – каже Радуловић.

Једна од полазница била је и Стана Илић, аранжер у трговини, која каже да им је обука дошла као начин да се пробуде, а да плетење и те како прија и опушта.

– Сјајно је што смо све ми и наша учитељица Весна Грујић, различите, али смо успеле да се сложимо и да се заједно смејемо. Часови су трајали од  9 до 13 сати, али нам је увек било жао што морамо да се разиђемо. Ниједна од нас није знала да плете, осим Љиљане Ћосић која има „две десне руке“ и никако нисмо могле да је стигнемо – каже Илићева.

Истиче, да су поносне  што једна другој помажу када имају недоумице јер у плетењу има више „цака“ које треба савладати те, да би било добро да се организује нова обука како би своје знање усавршиле.

Иначе, поред ове обуке, прошле године НСЗ је организовала и обуку за десет геронто домаћица које има су уручени и сертификати.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Отворена дигитална читаоница

НА ПРВОМ СОЛИСТИЧКОМ КОНЦЕРТУ – Квартет „Увертира“ одушевио публику

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )