ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ У ЛОЗНИЦИ – Јадарит је важан за целу Србију

ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ У ЛОЗНИЦИ – Јадарит је важан за целу Србију

Почетак изградње хемијског постројење у коме ће се из минерала јадарит издвајати литијум очекујем крајем 2021. године, изјавила је данас (26.фебруар) председница владе Ана Брнабић у Лозници. Како је оценила,  са компанијом ’’Рио Тинто’’ завршена је велика, важна фаза пројекта ’’Јадар’’ који има огроман потенцијал, не само за Лозницу и овај регион, него за целу Србију.

– Постројење ће бити урађено по највишим светским еколошким стандардима и налазиће се на петнаестак километара од Лознице. Биће 20 одсто веће од рафинерије НИС-а у Панчеву и у њему  ће се из минерала јадарит издвајати 10 до12 одсто укупних светских резерви литијума. То значи да ће Лозница бити центар Европе и један од три највећа светска центра за литијум који је један од основа ”зелене трансформације света”. радимо са ’’Рио Тинтом’’ и на томе да овде преселе њихов развојни центар који је у Аустралији, да овде буду све научно-истраживачке делатности, сва лабораторијска испитивања, што ће бити први велики успех. Сви заједно, Влада Србије, Град Лозница и ’’Рио Тинто’’, тражимо трећег партнера који ће користити литијум да овде производи батерије, електричне аутомобиле, или нешто треће. Желимо да то што имамо у јадариту има максималну могућу корист за све људе не само у Лозници, него и у Србији – рекла је она у градској управи обраћајући се првој групи од 18 младих стручњака који ће реализовати пројекат ’’Лозница у будућности’’ у оквиру програма ’’Лозница најбољима’’, којима су данас уручене одлуке о ангажовању.

О јадариту је данас, како преноси Танјуг, говорио и министар рударства и енергетике Александар Антић који је најавио је да се, ако све буде како треба, крајем 2024. односно почетком 2025. године може очекивати почетак експлоатације руде јадарит, а инвестиција у отварање рудника је 1,5 милијарди долара. У току је значајна фаза развоја овог пројекта који компанија ’’Рио Тинто’’ реализује у Србији, казао је министар и навео да су завршена геолошка истраживања и да ће ’’Рио Тинто’’ у наредних 18 месеци имати читав низ активности које треба да реализује, да уради студију изводљивости, овери резерве и на крају да аплицира за дозволу за изградњу рудника. Антић је истакао, преноси агенција, да је у питању један од најзначајнијих пројеката за нашу земљу који ће, како је рекао, без дилеме променити Србију. Он очекује да рударска компанија у наредном периоду донесе инвестициону одлуку.

– Дубоко верујем да ће та инвестициона одлука бити позитивна узимајући у обзир да је компанија ’’Рио Тинто’’ до сада у истраживања уложила више од 200 милиона долара – рекао је Антић наводећи да је заједно са премијерком Србије био у прилици да се увери у озбиљност процеса који се десио на реализацији пројекта.

У протеклих готово 16 година је овде читав тим страних и домаћих стручњака радио вредно и посвећено и ми смо данас врло близу томе да можемо да говоримо о отварању рудника, рекао је Антић.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МАРАТОНАЦ НАПУСТИО СРБИЈУ – Сваки дан све ближи Москви

КАРАТЕ: ПРВЕНСТВО УЖЕ СРБИЈЕ – Бранкици злато

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )