МЕРЕ ВЛАДЕ ПРОТИВ ЗАГАЂЕЊА – Нове мерне станице, субвенције, пошумљавање….

МЕРЕ ВЛАДЕ ПРОТИВ ЗАГАЂЕЊА – Нове мерне станице, субвенције, пошумљавање….

Министарство заштите животне средине најавило да је у циљу побољшања квалитета ваздуха  издвојен новац за набавку нових мерних станица као и субвенције за куповину електричних и хибридних возила и олакшице онима који би се определили за возила на гас.

У нашој земљи и региону сваке године се у јеку грејне сезоне бележи појачано аерозагађење. Грађани кажу да је ситуација све гора, а политичари и поједини стручњаци да загађење ваздуха данас није ништа драстично другачије него последњих неколико година. Разлика је у томе што сада имамо податке о квалитету ваздуха и што је то доспело у јавност.  Променило се и то што су и информације о нивоу загађења ваздуха код нас постале саставни део временске прогнозе.

Узроци аерозагађења су, пре свега, кућна ложишта којих у нашој земљи има милион, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила, сагоревање лигнита ниског квалитета, нерационално и неефикасно трошење енергије, неефикасне технологије сагоревања фосилних горива, неодговарајуће одржавање индустријских постројења, топлане које користе мазут.

Ових дана министар заштите животне средине Горан Триван, који иначе има диплому  Шумарског факултета, одсек пејзажна архитектура, упознао је јавност о планираним  мерама за побољшање квалитета ваздуха које су у току, као и са дугорочним мерама које ће тек бити предузете.

Како је наведено на сајту Министарства заштите животне средине, поред законодавног оквира, од великог значаја је прецизно утврђивање квалитета ваздуха, због чега  ће министарство у овој години издвојити још 25 милиона динара за набавку мерних станица, поред већ издвојених која су употребљена за набавку мерних станица у Новом Пазару и Вршцу. Протекле године Министарство је подржало пројекте локалних самоуправа на основу којих је пошумљено 280 хектара, а ове године ће доделити још 41 милион динара.

У припреми је пропис на основу којег ће бити омогућена додела субвенција за куповину електричних и хибридних возила а најављено је да ће министарство, имајући у виду предлоге и иницијативе заинтересованих грађана и асоцијација, размотрити могућности за увођење олакшица онима који би се определили за возила на гас.

Како се наводи, на стање животне средине и квалитет ваздуха велики утицај има  енергетски сектор због чега енергетске компаније улажу велика средства у ову област. Град Београд је утврдио 43 мере које ће бити спроведене у наредних пет година. Међу њима су почетак изградње метроа крајем ове године, увођење речног превоза, стимулисање возача електричних и хибридних возила увођењем још седамнаест електропуњача  и бесплатним паркирањем у гаражама. Опште уверење да је за квалитет ваздуха пресудно да мере које буду предузимане покажу очекиване резултате, како би омогућили наредним поколењима да удишу чист ваздух.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Гроф Сава поново међу Србима

У ЦЕНТРУ ГРАДА – Нови дрвореди

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )