У ТРШИЋУ – Обележен дан језика и писма

У ТРШИЋУ – Обележен дан језика и писма

Међународни дан језика и писма обележен је данас (21. фебруар) у Тршићу пригодним програмом који је организовао лознички Центар за културу „Вук Караџић“, а учествовали су ученици лозничке гимназије. Снежана Нешковић Симић, директорка установе, подсетила је да се у свету Дан матерњег језика прославља од 2000. године истичући значај културне и лингвистичке разноликости у одрживости друштава и допринос очувања ових разлика у неговању толеранције и поштовању других.

– Ове године акценат је на томе да језици немају границе а ми смо заједно са Огранком Вукове задужбине Гимназије „Вук Караџић“, уз казивање поезије показали колико је наш матерњи језик безграничан. Професорка Невена Митровић, председница Огранка, и матуранткиње Николина Никић, Емилија Симић и Јована Пантелић припремиле су поетски колаж „Како да нађем реч која није само глас“, инспирисан поезијом Љубомира Симовића, Матије Бећковића, Миодрага Павловића, а текстове су одабрале са циљем да у својству Вукових задужбинара дарују публици милозвучне риме, бистре мисли и дирљиве опомене – рекла је директорка.

Била је ово прилика да се и у Научно-образовно-културном центру „Вук Караџић“ одржи састанак представника неколико локалних самоуправа из Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, на којем су представљени рад и досадашња искуства Центра у Тршићу. Како је речено на овом скупу, у плану је отварање још двадесетак центара изврсности широм Србије, а овај у Тршићу представљен је као пример добре праксе.

– Већ три године у Тршићу организујемо програме ресорног министарства, а данас су се окупиле локалне самоуправе које имају намеру да направе нешто слично у својим заједницама. Овде смо у заједничком договору око тога шта је то што центри треба да пруже ученицима, студентима, наставницима и комплетној научној заједници. Какви су потенцијали локалних самоуправа и шта може да се искористи као предност локалитета и којим областима науке желе да се баве. Центар у Тршићу даје путоказе за нове кораке и планове јер је намера државе да цела територија Србије буде покривена неким од центара сходно афинитетима окружења, али и компанија које су заинтересоване за одређене кадрове. Идеја је да се покрије велики део из области науке и задовоље потребе привреде, а младима омогући напредовање и изучавање – рекла је Сања Радмиловић, задужена за центре изврсности у Министарству просвете и технолошких наука.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВРШЕНЕ ЗИМСКЕ РАДИОНИЦЕ – Пуна школа на распусту

У ДОЊИМ БРЕЗОВИЦАМА – Јагње расте у кући

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )