СУТРА ЗАСЕДА СКУПШТИНА ГРАДА – Од трасе брзог пута до вантелесне оплодње

СУТРА ЗАСЕДА СКУПШТИНА ГРАДА – Од трасе брзог пута до вантелесне оплодње

На првој овогодишњој седници Скупштине града Лознице, заказаној за сутра (20. фебруар) одобрници ће разматрати низ веома важних одлука у вези са, пре свега, безбедношћу саобраћаја и будућем коридору државног пута који ће Лозницу повезивати са Шапцем и Румом, а затим и одлуке у вези са јавним здрављем и подршком породици.

Пред одборницима ће се најпре наћи Стратегија безбедности саобраћаја на путевима Града Лознице од 2020. до 2025. године са годишњим плановима безбедности саобраћаја које је израдио тим стручњака Саобраћајног факултета у Београду и Аутомото савеза Србије. Као полазна основа послужила је анализа стања безбедности саобраћаја у Лозници  од 2014 – 2018. године која је показала да су  најлошије оцењени путни правци: Бања Ковиљача-Шабачки пут, Марка Радуловића-Крст, Железничка, Анте Богићевића, Луке Стевића, Крст-Липнички Шор. Према броју погинулих у саобраћајним незгодама, Лозница заузима 61. место.

Одборници би требало да донесу и одлуку о Плану детаљне регулације (ПДР) инфраструктурног коридора државног пута првог „Б“ реда на територији Лознице, а биће донета и одлука о изради ПДР за изградњу заштитног насипа на десној обали Дрине на подручју Липничког Шора и Јелава којим ће ова насеља и пољопривредно земљиште бити заштићени од поплава.

Одборнике чека и одлука о изради ПДР нове деонице дела државног пута Ваљево-Лозница. Како се наводи у материјалу, ова саобраћајница је веома важна за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита „Јадар“, њеном изградњом се стварају предуслови за додатно измештање транзитних токова  из урбаног дела града.

Требало би да буду донете и одлуке које се односе на здравство и подршку породицама са децом. Најпре, петогодишњи План јавног здравља Лознице, а затим и одлука Градског већа којом је предложено да рок за подношење захтева за новчану помоћ брачним паровима, једнократну помоћ мајци за рођено дете и новчану помоћ незапосленим родитељима до навршене прве године детета са досадашњих 60 дана буде продужен на шест месеци.

– За право на новчану помоћ брачним паровима приликом склапања првог брака, за шта Лозница издваја једну просечну нето зараду, током прошле године утрошено је 13.402.000 динара. Брак је склопило  328 парова и сви су конкурисали. За остварење права на једнократну помоћ мајци за рођено дете лани је конкурисало 449 особа, а од тога је 426 захтева решено позитивно. Било је осам неблаговремених захтева, али на Градском већу је одлучено да је то било из оправданих разлога док остали нису испуњавали услове. За право на новчану помоћ незапосленим родитељима до навршене прве године детета поднето је 126 захтева у прошлог години. Иначе, за друго и треће право издвојено је око 20 милиона. За све ове мере смо укупно имали 900 захтева и само је девет било неблаговремено – каже Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности.

Скупштине ће одлучивати и о предогу Градског већа града о остваривању права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу на коју би имали право пунолетни и пословно способни супружници, односно ванбрачни партнери. Поред тога што морају да буду држављани Републике Србије и да имају пребивалиште у Лозници, један од услова је и да жена није навршила 45 година живота. Максималан износ новца за ове намене је 350 хиљада динара.

Лознички парламент треба да донесе и одлуку о изменама и утврђивању назива појединих  улица и тргова у граду. Према предлогу грађана које је прихватила посебна градска комисија,  три новоизграђене улице носиле би имена Владимира Т. Филиповића (први демократски изабрани председник општине Лозница), Љубомира Ромића (машински инжењер који је погинуо на Кошарама) и Ленке Дунђерске. Нове називе добиће и поједине улице у Лешници, Јелаву, Пасковцу, Руњанима, Доњим Недељицама, Цикотама и Милини. Један од предлога је да улица Иве Лоле Рибара у Лешници понесе име Веселина Пејића, добротвора и задужбинара из тог места.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ГРАДСКОЈ УПРАВИ – Први тим на пројекту ’’Лозница у будућности’’

ЈП “ЛОЗНИЦА РАЗВОЈ” У 2020 – У саобраћајнице 400 милиона динара

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )