У ГРАДСКОЈ УПРАВИ – Први тим на пројекту ’’Лозница у будућности’’

У ГРАДСКОЈ УПРАВИ – Први тим на пројекту ’’Лозница у будућности’’

У оквиру програма ‘’Лозница најбољима’’ данас (18. фебруар) је у градској управи градоначелник Видоје Петровић одржао састанак са 18 младих који су се одазвали недавном позиву локалне власти, а присуствовала му је и Габријела Грујић, помоћница министра просвете за дуално и предузетничко образовање. Према Петровићевим речима, до сада се пријавило 78 младих људи, од тога је четворо докторирало, десеторо је на путу да постану доктори наука, двоје треба да одбрани докторске дисератације, а међу њима је и 30 оних који су завршили мастер студије. 

– Данас смо формирали прву групу који ће радити на пројекту ’’Лозница у будућности’’, у њој је 18 људи који су завршили државне факултете и који на основним и мастер студијама имају просечну оцену најмање 9.00. Циљ пројекта је да дефинише кретање Лознице у будућности на средњорочном плану, седам до десет година, у свим сферама друштвеног живота и рада. Потребна нам је пројекција свеукупног локалног развоја на основу константног позитивног тренда привредног раста и свеукупног друштвеног развоја. У позицији смо да можемо да предвиђамо и планирамо долазећа времена, благовремено предузимамо све неопходне мере и активности како би се капацитет локалне самоуправе, или локалне администрације подигао на ниво који ће одговорити свим потребама и  изазовима у наредном периоду. Као и увек, Лозница није сама и има подршку са централног нивоа – казао је Петровић.

Како је објаснио, биће формиране групе у којима ће се млади бавити питањима из области из које долазе, свака група имаће координатора и то ће бити људи са универзитета. Они ће бити директна веза са кабинетом градоначелника где ће се дефинисати конкретне активности, а биће створени сви неопходни услови за њихов рад, одговарајућа информатичка подршка, радни простор, сви ће се налазити у једној просторији која ће имати добре радне услове. Ментори ће им пренети своје искуство које им у овом моменту недостаје пошто су то млади људи.

– Имаће могућност да раде у свом граду, да се усавршавају и да радећи стичу искуства од најбољих у овој земљи. Сви они су у различитом статусу, неки су на докторским студијама, примају стипендије, и у складу са тим немају право на рад, неки треба да одраде стручну праксу и слично. У наредним недељама ћемо формално-правно са сваким дефинисати његов статус  и, надам се, за неколико недеља их поново окупити када ће добити решења и почети да раде. Поносан сам на наше младе људе, што смо успели први и једини у Србији  да кренемо у реализацју оваквог програм. Пројекат ’’Лозница у будућности’’ је само један у оквиру програма који је много садржајнији. Лозница ће и по овоме бити пример добре праксе, али не само то, она ће се дефинитивно, полако, али сигурно наћи у рукама најбољих које је овај град изнедрио. Поносан сам што је 90 одсто њих било корисник градске стипендије  и што на најбољи начин то враћају свом граду – истакао је градоначелник.

Помоћница министра просвете Габријела Грујић, рекла је да је разговарала са ’’18 лидера’’ и да је шанса овог модела реализације образовања, где се младим људима омогућава не само да добију посао него да добију и задатак како да унапреде свој град, како да сарађују са институцијама, компанијама, стекну вештину управљања знањима, да докажу себи да њихово знање вреди.

– Обично кажемо – желимо да задржимо наше младе, али како? Стратегија ове владе јесте да доводимо најугледније компаније, подижемо квалитет компетенција, усаглашавамо квалитет знања са савременим технолошким развојем, са вештинама, ставовима и способностима и дајемо већу шансу младима. Размишљање градоначелника је не само дати подршку и шансу младим људима, него им дати и задатак, а он је  како видимо Лозницу за наредних десет година. Стратегија Владе Србије да оснивамо тренинг-центре, научно-технолошке паркове, научно-истраживачке центре, јесте управо ово што се данас овде догађа. Ових 18 лидера је добило шансу да направи заједнички пројекат, докторат ’’Развојни мастер план града Лознице’’. Верујем да ћемо уз подршку Министарства просвете направити значајан документ који би једног дана могао да прерасте у национални документ како се прави образовни развојни план града. Како да то што су научили примене у свом граду, да умреже разне дисцилине и да Лозница кроз овај мастер план заувек напредује, да постане стимулативна средина. Када направимо стуб развоја једног града и млади људи који су отишли видеће шансу, схватиће да је град оживео, да се развија и да могу у њега са сигурношћу да се врате и и у њему граде каријеру. То јесте будућност Лознице и ово јесте  сјајна идеја – казала је она.

Члан првог тима је и Душица Ковачевић која је била студент генерације Факултета безбедности у Београду, завршила је мастер студије на новосадском Правном факултету, а сада је на њему студент докторских студија друге године, ангажована је на Институту друштвених наука у Београду и корисник је стипендије Министарства просвете.

– Част ми је што могу да се ангажујем на оваквом пројекту и захваљујем се онима чија је идеја била да се овако нешто одвија у нашем граду. Имам прилику да останем у Лозници, да ту покажем своја знања и капацитете, а да уједно даље оснажим своје вештине, што ми даје велики ветар у леђа. Ово је први пут да сам добила овакво признање на нивоу мог града и тиме сам почаствована – рекла је девојка која је била председница студентског парламента Факултета безбедности, а тренутно је учесник бројних научних конференција.

Подсетимо, Град Лозница позвао је почетком године у оквиру програма ‘’Лозница најбољима’’ Лозничане са високом стручном спремом, запослене негде у Србији, или ван ње, као и младе свршене студенте, који на основним студијама имају просечну оцену најмање 9.00, да се јаве градској управи на разговор и нађу запослења у свом завичају.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТОГЛ САЈАМ ТУРИЗМА У СОФИЈИ – Очекују се Бугари

ЈП “ЛОЗНИЦА РАЗВОЈ” У 2020 – У саобраћајнице 400 милиона динара

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )