ЗАПОШЉАВАЊЕ У ПРОСВЕТИ – У Лозници посао за 74 радника

ЗАПОШЉАВАЊЕ У ПРОСВЕТИ – У Лозници посао за 74 радника

Из Министарства просвете најавили расписивање конкурса за пријем на неодређено време за око пет хиљада људи у првој фази. У Лозници би у првој фази требало да буду запослена 53 радника, а у другој 21. Конкурс се односи не само за наставнике, већ за све запослене у просвети.

Од 1. јануара укинута је забрана запошљавања у јавном сектору која је уведена у децембру  2013. године, а крајем јануара владина комисија донела је одлуку о расписивању кокурса за запошљавање у просвети. Према подацима просветних синдиката, укидањем забране послу на неодређено време нада се око 32.000 људи, а како је недавно изјавио министар просвете Младен Шарчевић, „међу њима је и  20.000 жена које чекају сталан посао да би се оствариле као мајке.“ 

Према списковима који су достављени министарству за први круг јавило се око пет хиљада људи. Министар објашњава да није реч о запошљавању нових кадрова него оних који посао чекају годинама и само им се мења статус с одређеног на неодређено време. Цео процес прате синдикати, представници актива директора и школске управе, а школе су у обавези да формирају комисије које ће пратити цео процес избора кандидата. Како је нагласио, „неће бити запошљавања испод жита, већ по прописима.“

Горан Горданић, председник Актива директора лозничких средњих школа, каже да је  читав процес у току, школе су добиле сагласност за две фазе, а у току је трећа фаза.

– Прва фаза је обухватала раднике који су засновали радни однос на одређено време одмах по ступању на снагу Закона о забрани запошљавања закључно са 31. децембром 2015. године, њих у Србији има 5.000. Друга фаза обухвата раднике који раде на одређено од 2016. закључно са 31. децембром 2017. године. Школе су добиле сагласност Владе Србије да могу расписивати конкурс за прву и другу фазу за пријем у радни однос на неодређено време за пуно радно време. У току је трећа фаза за коју се прибављају подаци за запослене који су засновали радни однос са непуном нормом, односно имају више од 60 одсто, а мање од сто одсто норме. Надамо се да ћемо у догледно време од владе добити сагласност за расписивање конкурса и за трећу фазу – каже Горданић.

Како каже, у лозничким основним и средњим школама у првој фази посао би требало да добију 53 запослена, а у другој 21, укупно 74 радника и то не само наставно, већ и ненаставно особље, дакле, и чистачице, радници у рачуноводству и домари.

На питање, да ли ће и колико у школама и након пријема ових радника остати запослених на одређено време, Горданић одговара да хоће, али да ће вероватно у наредном периоду стићи и сагласност за раднике који су запошљавани и после 2017. године, у некој наредној фази.

– Нема података колико има таквих радника, али као што видимо, из фазе у фазу њихов број се смањује. Ако буде следећа, у њој ће бити можда десетак радника, највећи број  ће сада бити примљен на неодређено радно време – наглашава Горданић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

 СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

ФУТСАЛ – Завршена зимска лига

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )