НА СВЕТОГ ТРИФУНА – Песници обележили крсну славу

НА СВЕТОГ ТРИФУНА – Песници обележили крсну славу

Чланови Клуба писаца „Вуково перо“ из Лознице, уз подршку старолозничке црквене општине, прославили су синоћ (14. фебруар) у свечаној сали Цркве Покрова Пресвете Богородице славу Свети Трифун.

Била је ово прилика да се уруче признања награђеним учесницима четвртог међународног Трифунданског песничког конкурса. Домаћин славе био је Петар Петровић, чин ломлења славског колача обавио је протојереј ставрофор Зоран Трипић, а пригодну беседу посвећену Светом Трифуну одржао је свештеник Милош Петровић. У свечарској атмосфери, уз крсни колач, панаију и славску трпезу, гости и чланови клуба су казивали своју поезију, уједно обележавајући и 65. песничко посело клуба.

Најлепшу песму о виноградарству, традицији и обичајима везаним за Светог Трифуна, написао је Јован Бундало из Београда. Њему је додељена плакета „Златно перо“ за песму „Са разлогом пијем вино“, док је „Сребрно перо“ освојио је Јован Ж. Јекић из Прњавора, за песму „Свети Трифун“. Плакета „Бронзано перо“ припала је Зорки Чордашевић из Франкфурта за песму „Косовско вино“, а похвале су додељене Драгољубу Јанојлићу из Смедеревске Паланке за песму „Каменичарка“, Жељки Аврић из Сремске Митровице за „Сећање“ и Зорану Јовановићу из Лесковца за песму „Бахусова тајна“.

На другу задату тему о вину и љубави, жири је једногласно „Златно перо“ доделио Кристини Аксентијевић из Старе Пазове за песму „Проклето вино“. Плакету „Сребрно перо“ у овој категорији освојила је Сања Веселиновић Перић из Новог Сада за песму „Мајка“, а „Бронзано перо“ Жаклина Марковић Митић из Швајцарске, за песму „Ноћас бих …“. У овој категорији похвале су добили Јован Бундало из Београда за песму „Љубав и вино допуњују се фино“, који је присуствовао свечаном уручењу, Цвијетин Лобожински из Лаћарка за песму „Ех, да ми је“ и Будимир Ракић из Београда за песму „Била ми је као вино“.

С. П.

Фото: Д.Н. Ковачевић и А. Петровић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СУТРА ИСПРЕД ХРАМА ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ – Кикановић полази за Москву

НА СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – Обележили славу и пола века удружења

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )