МИНИ СИМПОЗИЈУМ О НИСКОМ РАСТУ – Свако дете има шансу да порасте

МИНИ СИМПОЗИЈУМ О НИСКОМ РАСТУ – Свако дете има шансу да порасте

– У данашње време када постоје савремени лекови којима се лечи и недостатак хормона раста и  смањење функције штитне жлезде или других болести, ниједно дете не би требало да остане ниског раста. Лекови тај проблем успешно решавају – рекла је др Снежана Сарић, ендокринолог лозничке Опште болнице, која је данас била домаћин колегама из Београда, учесницима мини симпозијума посвећеног ниском расту.

Како је рекла, најчешћа дијагноза због чега пацијенти долазе у педијатријско-ендокринолошку амбуланту јесте низак раст, што није ретка појава. Добро је што највећи број пацијената има неки од физиолошких облика ниског раста када је дете из породице где су родитељи и блиски сродници такође ниског раста и она у пубертету достигну социјално прихватљиву висину, али то могу да буду и патолошки облици који захтевају озбиљно испитивање и лечење. Лечење зависи од узрока ниског раста, дакле, да ли је у питању недостатак хормона раста или је смањена функција штитасте жлезде или је неки други разлог, што се утврђује у току испитивања.

Према речима проф. др Мирјане Докнић, из Клинике за ендокринологију Клиничког центра Србије која се бави се болестима хипофизе код одраслих особа, до пре две деценије се сматрало да хормон раста нема улогу после завршетка раста. Међутим, клиничка пракса и студије су показали да је његова улога и касније и те како важна.

– На Клиници за ендокринологију имамо око 300 пацијената који су старији од 18 година и који се успешно лече хормоном раста не би ли постигли одговарајући телесни састав и метаболичке профиле. Ако се и и после пунолетсва утврди да особи фали овај хормон, и то се докаже тестовима које радимо на Клиници, неопходно је да се он примени. Не постоји граница када је довољно рано или касно, практично то је надокнада хормона који недостају и он се лучи током целог живота. Неопходно га је надокнадити када год лекар, ендокринолог утврди да тај хормон фали – рекла је Докнићева.

У нашој земљи  примена хормона раста одобрене је од 2008. године, хормонска терапија је бесплатна, безбедна и добија се на рецепт. Хормон раста може да препише и ендокринолог на секундарном нивоу са дијагнозом „дете рођено мало за гестеционо доба“.

На семинару су говориле и доц. др Маја Јешић, клинички асистент са катедре педијатрије у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, и др Катарина Митровић, педијатријски ендокринолог у Институту за здравствену заштиту за мајку и дете у Београду.

В. М.

Опширније у штампаном издању Лозничких новости

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У БРАСИНИ – Туча миграната

МАРАТОНАЦ НА ХИЛАНДАРУ – Освештана икона за Путина

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )