КАКО ДОПРИНЕТИ СМАЊЕЊУ ЗАГАЂЕЊА – Морамо мењати навике

КАКО ДОПРИНЕТИ СМАЊЕЊУ ЗАГАЂЕЊА – Морамо мењати навике

Валентина Петровић из лозничког Удружења грађана за здравље, која се годинама бави  аерозагађењем, истиче да су узроци аерозагађења пре свега кућна ложишта, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила, сагоревање лигнита ниског квалитета, нерационално и неефикасно трошење енергије, неефикасне технологије сагоревања нафте и угља, неадекватно одржавање индустријских постројења и др. 

– Здравствени центар се некада бавио мерењем квалитета ваздуха, тачније од 1973. се прати квалитет ваздуха, последњих десет године немамо податке о мерењу. Некада смо имали индустријско загађење, како је она пропадала, како се смањило хемијско загађење у Лозници све више доминира загађење класичним загађујућим материјама и биолошко загађење ваздуха. Имамо бројне индивидуалне котларнице, троши се лигнит лошег квалитета, повећава се сагоревање и самим тим је већа количина честица ПМ 10, ПМ5, ПМ2 у ваздуху. То су честице на којима могу да постоје и бактерије које додатно могу да угрозе здравље. У току дана, у зависности од присуства извора загађења, бележи се варирање концентрација честица а концентрације загађења зависе од климатских услова на одређеној територији и уобичајене су за ове временске услове. На концентрације и трајање честичног загађења  утичу ниске температуре ваздуха, висок ваздушни притисак, температурне инверзије а ови атмосферски услови су чешћи у раним јутарњим часовима и увече – истиче Петровићева.

Како каже, у Лозници су доминантна индивидуална ложишта и саобраћај. Последњих деценија појачан саобраћај највише угрожава здравље, има доста регистрованих аутомобила. Некада су се људи организовали па су на посао заједно у једном аутомобилу ишли по двоје-троје, сада је стандрад виши па сами путујемо у својим колима, што се види по гужвама у саобраћају и недостатку места за паркирање.

– Сви ми можемо да утичемо на смањење загађења ваздуха, да се, рецимо, прикључимо на гасовод, ако можемо, да купујемо квалитетнији огрев који ће потпуније сагоревати и неће ослобађати у атмосферу загађујуће честице. Ми проблем отпада решавамо тако што запалимо ватру, а палимо све и свашта па и  вештачке материјале. Тешко нам је да идемо пешке у куповину или на посао, а да паркирамо аутомобил на периферији, а не у центру. Апел је на нама да променимо своје понашање. Опустили смо се, сви чекамо да нам неко други реши проблем, а сами треба да га решавамо или да допринесемо да се он реши –  закључује Петровићева.

Магла или смог

– Магла је природна појава коју очекујемо у ово доба године, али се у ваздуху налазе и загађујуће материје. Да је лепо време, да нема влаге због које долази до хемијских реакција тих загађујућих материја па се загаде нова једињења, да имамо ветар, онда би загађења било мање. Загађење не можемо локализовати, њега ваздушне струје носе даље, али се на тај начин поправља квалитет ваздуха – објашњава  Валентина Петровић.

Како каже, ако има превише тих честица, ако су крупније, кашљемо јер имамо потребу да се боримо. Човеков организам није кроз своју еволуцију развио механизме да се бори против загађујућих материја, као што имунитет реагује у контакту са бактеријама. Загађујуће материје су продукт човекових  активности, то је последица урбанизације, а са тиме се нисмо раније сусретали. Дакле, спојило се загађење и природни метеоролошки фактор и то је у ствари, смог.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЈП “ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА” – Бољи цевоводи за мање губитака на мрежи

ЛОЗНИЧАНИ И ДАЉЕ НЕ ЗНАЈУ ШТА УДИШУ – Лозница – град без мерне станице

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )