НЕВОЉЕ МЕШТАНА ЈЕЛАВА И ЛИПНИЧКОГ ШОРА – Хоће брзи пут, али не преко кућа

НЕВОЉЕ МЕШТАНА ЈЕЛАВА И ЛИПНИЧКОГ ШОРА – Хоће брзи пут, али не преко кућа

План државног пута првог „Б“ реда број 26 на територији Лознице после јавне презентације, а онда и јавне седнице Комисије за планове града, одржане 28. јануара, забринуо је и узнемирио део мештана Јелава и Липничког Шора. Планирана траса иде преко више домаћинстава ова два села, што би довело до рушења њихових кућа, а део њих остао би „заглављен“ између будућег брзог пута и плавне реке Дрине, због чега мештани траже корекцију плана.

У Јелаву је више од 80 мештана из Улице Милоша Обилића и засеока Ранитовача потписало примедбе на идејни пројекат брзог пута и предложило да се траса помери ближе току реке Црњаве чиме би се уједно избегла и изградња долазног пута за домаћинства која би постојећим решењем била „одсечена“.

– Предлажемо минималну корекцију трасе, почевши од планираног моста на Јадру, само да је помере 150 метара одавде да спасемо 20 домаћинстава од рушења кућа. Сви власници парцела дали су пристанак да пут иде трасом коју предлажемо. Уколико не уваже наш предлог, онда део људи остаје између пута, који ће бити подигнут два до три метра, и Дрине. Петицију смо предали градском Одељењу за планирање и изградњу, Комисији за планове Града Лознице и Институту за путеве Републике Србије. Већина људи који су овим угрожени била је на тој јавној седници комисије 28. јануара где су излагачи децидно наступили да нема померања трасе ни за метар – каже мештанин Немања Алексић.

Његов комшија Рајко Мирковић до пре пет дана није ни знао да ће му брзи пут срушити кућу, то му је тек тада најављено. Он је овде дошао из Босне и скућио се пре две деценије и ако остане зацртана траса мораће да се сели по тринаести пут.

– Осам кућа остаје у казамату, кад овде прође брзи пут  ми ћемо бити одсечени. Да губим кућу сазнао сам 28. јануара, зашто нису раније обавестили грађане, пројекат је био сакривен. Одавде се жив нећу покренути нити ћу дати сагласност да овде копају и руше. Нисам против изградње пута, свима нам треба, али не овуда куда они хоће. Одавде ће људи отићи, ако нас одсеку. Предлажемо трасу где нема додатног трошка, а овако се мора дати накнада за срушене објекте, експропријација за земљу, па изградња прилазног пута – објашњава он.

У суседном Липничком Шору постављена траса, тврде мештани, руши најмање десетак кућа, а заселак са око 70 домаћинстава, са око 400 људи одсеца од остатка села и оставља између пута и Дрине. Мештани тврде да пројекат пута постоји још од 2007, или 2008, а да им је представљен тек на јавној расправи у јануару, као и да је комасацијом од пре тридесетак година остављено земљиште за изградњу саобраћајнице и сада додатна експропријација није потребна. Објашњавају да померањем трасе ближе Дрини неће бити потребе за изградњом кружног тока и два прелаза, нити за исплату надокнада за  порушене куће и одузету земљу.

– Уколико остане предложена траса, мени пут пролази тик поред куће и овде ми више нема живота. Узима ми се пет хектара и 60 ари земље чиме нестаје комплетно моје домаћинство старо више од века. Имам 42 године, земљорадник сам, све сам створио радом, таман сам оформио домаћинство од којег могу лепо да живим и онда све губим. Нисам против пута, али треба га померити поред Дрине кроз шипражје, а не преко плодне земље и кућа. Ако се уважи наш и предлог мештана Јелава, нико неће бити угрожен. У супротном, не знамо шта да радимо – каже Бранко Деспотовић.

Милорад Гајић из Липничког Шора каже да би померањем трасе само једна кућа остала до Дрине и да су мештани спремни да солидарно том домаћинству дају земљу и ураде кућу. Он има фирму за прераду дрвета, која би била озбиљно угрожена предвиђеном трасом. Слично говори и Слободан Ђорђевић који каже да они само моле државу да се у њиховом селу траса помери неких 500 метара ка Дрини чиме би  пут уједно постао и одбрамбени насип.

– Тим потезом наша будућност се решава за навек. Наводно је померање немогуће из геодетских разлога, а туда је ишао пут још у време Турака. Ако остане планирана траса ми смо уништени, овде више нема живота и следи велика миграција из овог дела села. Једина шанса нам је да председник Вучић пошаље изасланика да види шта је наша мука. Ово што тражимо је најјефтиније  за државу јер, ако помере трасу, нема ништа да се руши  Иначе, нама не треба понуђени кружни ток, нека иде на Теразије – каже он док показује фотографију на којој се види куда пут треба да прође.

Чули су за сутрашњи најављени састанак и с нестрпљењем очекују исход. Кажу да решења има, потребна је само добра воља.

Градоначелник о путу

Гостујући у петак у емисији „Актуелно“  РТВ Подриње градоначелник Видоје Петровић рекао је да је локална самоуправа претходних готово годину дана имала „безброј“ састанака са представницима Инстутута за путеве, ЈП „Путеви Србије“, „Коридори Србије“, „Србија воде“, у жељи да се изнађе најбоље решење за брзу саобраћајницу.

– Високи су захтеви за једну овакву трасу. Наш став је да, што је могуће више пут буде измештен изван насељеног места, да иде што ближе Дрини. Међутим, постоји граница до које може да се приближи реци, а постоји и она преко које просто није могуће прећи због близине подземних вода, геомеханике, и немогућности да се постигне степен сабијености тла, тзв трупа пута који ће истовремено бити и обалоутврда. Дошли смо, мислим, до најрационалнијег могућег решења. Пажљиво су саслушане све примедбе грађана и у уторак (4. фебруар), са начелником Одељења за планирање и изградњу и главним урбанистом, имамо тим поводом састанак у Влади Србије где ће бити представници „Србијавода“, обрађивач пројекта и директор „Коридора Србије“. Да се још једном сагледа да ли се, и у којој мери, могу пронаћи решења која би бар део тих људи и њихових примедаба задовољило. Наш став је да помогнемо грађанима и, ако се догоди да један део остане иза брзе саобраћанице, да видимо могућност да се уради обалоутврда, полулук који би их штитио јер се они највише прибојавају великих поплава пошто се изградњом пута смањује простор за разливање. Ово је пројекат од историјског значаја и нема дилеме да ћемо заједно са представницима државе и грађанима наћи најбоље могуће решење, али то не значи да је могуће свакоме удовољити – казао је Петровић.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЛОЗНИЧАНИ И ДАЉЕ НЕ ЗНАЈУ ШТА УДИШУ – Лозница – град без мерне станице

НОВИ ВИРУС – Имунитет – брана за сва обољења па и корона вирус

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )