ЛОЗНИЧАНИ И ДАЉЕ НЕ ЗНАЈУ ШТА УДИШУ – Лозница – град без мерне станице

ЛОЗНИЧАНИ И ДАЉЕ НЕ ЗНАЈУ ШТА УДИШУ – Лозница – град без мерне станице

Ни после годину дана откако су ЛН покренуле иницијативу за поновно активирање аутоматске мерне станице код ЕД у Лозници, која због квара већ пету годину не мери загађеност ваздуха, то се није десило. Како су нам рекли у локалној самоуправи, мерна станица, ће највероватније, бити измештена на другу погодну локацију у договору са Агенцијом за заштиту животне средине

У јеку грејне сезоне у Србији и у региону сваке године се бележи појачано аерозагађење пре свега због индустрије и саобраћаја којима се придружују и индивидуална ложишта као и неповољни метеоролошки услови. Ове године Институт за јавно здравље „Батут“ издао је и препоруке како се понашати у време велике загађености ваздуха, а у Београду је одржан „Протест за чист ваздух“ на којем су грађани носили маске. Најзагађенији градови су поред Београда, Ваљево, Ниш, Смедерево, Косјерић, Панчево и Бор.

За разлику од других градова у којима постоје мерне станице које свакодневно региструју степен загађености ваздуха у граду, Лозничани већ пету годину заредом, откако је у квару аутоматска мерна станица код ЕД, не знају шта удишу. Пре годину дана  ЛН су покренуле иницијативу за поновно активирање аутоматске мерне станице, али се и поред обећања из Агенције за заштиту животне средине у Београду да ће се проблем решити у првом кварталу прошле године а потом у новембру са почетком грејне сезоне, то није десило. Да подсетимо, Миленко Јовановић, начелник одељења за контролу квалитета ваздуха у Агенцији тада је изјавио да су сервисери који одржавају све станице које су у надлежности Агенције, утврдили да су анализатори претрпели непоправљиву штету због струјног удара и пада напона у систему.

– У наредне три  године због смањеног буџетског финансирања процеса одржавања опреме, ова станица није активирана. Од 2017. успостављена је потребна буџетска линија која је приоритетно коришћена за поправку уређаја у срединама са изузетно лошим квалитетом ваздуха. Успостављена је и комуникација са локалном самоуправом око заједничких активности на том послу, почев од провере урбанистичке намене локације, до ангажовања специјаног возила – дизалице које ће подићи мерни контејнер да би се заменио оштећени напонски кабал – рекао је тада за ЛН Јовановић. 

Ко је на потезу?

Како нам је рекао Дарко Карапанџић, директор „Електродистрибуције“, мерна станица је некада била прикључена на систем дистрибуције и то је била тзв. немерена струја.

– Тада је постојала фирма „Електро Србија“- Краљево којој је припадала Лозница, а тога више нема. Када су у претходне три године рађене контроле  да се сви објекти који су прикључени на ЕПС дистрибуцију, а немају мерење утрошене струје процесуирају, мерна станица је искључена. Када су нам се обратили из Агенције, рекли смо да ћемо преместити кабл, што смо и урадили. Прикључак се сада налази на једној згради, али Агенција треба да плати прикључак који кошта око 80.000 динара. Њима то не одговара већ су послали допис градској управи у којем траже да те трошкове сноси град, међутим, град не може да добије прикључак јер није власник објекта. Дакле, они су на потезу  – каже Карапанџић.

Да је Агенција на потезу, тада се сложио и Јовановић који је рекао и да је решено да трошкови не буду на рачун Агенције која не може да их плати, не зато што то неко неће, већ зато што за те намене нису планирална буџетска средства.

– Око тога смо се усмено договорили остало је да све то ставимо и на папир – казао је он.

Како нам је Јовановић у последњем телефонском разговору рекао, стручњаци Агенције су поново били у Лозници како би са представницима града утврдили шта је све потребно да би се станица активирала. 

– Пре два и по месеца смо упутили допис локалној самоуправи у којем их подсећамо и молимо да помогну око техничких и правних детаља за две предложене варијанте, дакле,  омогућити прикључење струје да би станица била активирана, све друго је спремно или  ако је то сувише компликовано, предложили смо алтернативно решење, изместити станицу, што је мало теже али опет захтева процедуре које спроводи град. На тај допис нисмо добили одговор. Немоћни смо да урадимо било шта без форсирања и помоћи локалне самоуправе. Не жалим се, али није до нас.  Грехота је да станица не ради – каже Јовановић.

Измештање најбоље решење

Према речима начелника градске управе Владимира Радојчића, пошто не постоје техничке могућности на постојећој локацији где је постављена мерна станица,  ради се на томе да се  она постави на другој  локацији.

– Још увек немамо предлог са њихове стране где би била та локација. Када је представник Агенције последњи пут долазио, изашао је из моје канцеларије у обилазак терена и нисам добио одговор од њега. Имајући у виду целу ситуацију око загађења ваздуха у појединим градовима, настојаћемо да овај посао што пре приведемо крају, одмах ћу их контактирати – рекао нам је Радојчић.

Мерна станица у Лозници једна је од укупно 28 станица добијених донацијом ЕУ 2010. године, и тада је било законски омогућено да се због вишег јавног интереса дозволи прикључење на дистрибутивни систем а сада би то било илегално. Међутим, законска обавеза сваке локалне самоуправе да према својим могућностима, обезбеди мерења квалитета ваздуха. Подаци из 2010. године када су последњи пут урађена мерења показују да у нашем граду постоји потреба за мерењем квалитета вазуха. Тада је утврђено да је током прва два месеца у граду регистрована појава високих концентрација чађи и таложних материја, које су прелазиле законом  дозвољен ниво.

Мерење загађености је и препорука ЕУ

Праћење квалитета тзв. урбаног ваздуха у Србији спроводи се редовно у 25 округа радом аутоматских мерних станица које су  у надлежности Агенције за заштиту животне средине као и локалних самоуправа, а за које мерења обављају институти и заводи за јавно здравље и лиценцирана правна лица. Загађење ваздуха у земљи и региону се прати непрекидно, у складу са препорукама ЕУ  и Светске здравствене организације.

Тренутно урбано аерозагађење у нашој земљи углавном је честичног типа, ПМ10 честице, које  приликом удисања директно нападају респираторни систем и таложе се у најдубљим деловима плућа, посебно угрожавајући децу, труднице, старе особе и хроничне болеснике.  Секретаријат Европске енергетске заједнице је прошле среде покренуо поступак против наше земље за решавање спора због непотпуне примене Директиве ЕУ о великим ложиштима којом се смањује емитовање загађујућих материја и неусвајања Националног плана за смањење емисија.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАТАСТАР ДЕПОНИЈА – Много има да се чисти

НОВИ ВИРУС – Имунитет – брана за сва обољења па и корона вирус

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )