УЛАГАЊЕ У МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ – Циљ је равномеран развој

УЛАГАЊЕ У МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ – Циљ је равномеран развој

На саветима МЗ је да покрећу иницијативе и у сарадњи са градском управом добију подршку како би пројекти који су им потребни били реализовани. Према речима Милана Веселиновића, члана Градског већа, у буџету је за рад МЗ предвиђено око 40 милиона динара, али су кроз разне видове улагања та издвајања знатно већа

Пре два месеца завршени су избори за чланове савета у градским и сеоским месним заједницама (МЗ) после којих су у њих дошли и неки нови људи. Недавно су у градској управи са њима одржани састанци, а наредних дана поново ће се срести са руководством града како би се видело шта је у којој средини најприоритетније урадити.

Према речима Милана Веселиновића, члана Градског већа задуженог за рад МЗ, у овогодишњем градском буџету за рад МЗ предвиђено је око 40 милиона динара, али су кроз разне видове улагања та издвајања знатно већа.

– Представници МЗ најбоље у разговору са мештанима могу утврдити шта је најприоритетније урадити у њиховим срединама, а онда ће, у договору са градском управом, оно што је могуће и реализовати. Улагања одређујu величина МЗ, број становника и већ урађена инфраструктура, пошто је циљ постићи да развој на територији Лознице буде  равномеран. МЗ добијају новац за оно што подразумева редовно одржавање, њихово је плаћање комуналија за просторије, одржавање локалног гробља, насипање атарских путева и слично. На саветима МЗ је да покрећу иницијативе и да, у сарадњи са градском управом, добију подршку како би пројекти били реализовани преко јавних предузећа, која за то имају стручне људе. На следећем састанку представника МЗ и града видећемо шта је то што је њима најважније и шта то  може најпре да се ради у њиховим срединама – каже Веселиновић.

Према његовим речима, некада су МЗ добијале и више новца, али нису сва средства могле да искористе. Сада је тај износ на први поглед мањи, али су кроз разна давања та улагања већа, кроз подстицаје за пољопривреду, рађање, бесплатан превоз старијих особа и слично. Неке МЗ су у последње три године кроз инфраструктуру и остала давања добиле и 50, 60 милиона динара, каже он.

– Углавном је најчешћи захтев из МЗ да се асфалтирају путеви и то је свима приоритет. Град је ове године за ту намену увећао износ за сто милиона динара, а циљ је да  за највише две године сви категорисани путеви на територији Лознице буду асфалтирани. Неасфалтираних је остало још око 104 километра укупно. Радиће се и некатегорисани путеви по принципу да у њих улажу и град и грађани у одређеном односу. Следи и проширење зоне одношења смећа, снабдевања водом у Горњем Јадру, што ће бити рађено у овој години – истиче он.

Веселиновић каже да у саветима МЗ има доста нових лица, младих људи што га “посебно радује” и уверен је да ће комбинација нове енергије и свежих идеја, са искуством неких старијих чланова у будућем периоду дати “сигурно боље резултате” и истиче да и ове године предстоје велика улагања у лозничке МЗ.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРИЗНАЊЕ ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Светоандрејски орден за допринос култури

НАШИ СМО – Апокалипса

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )