КАТАСТАР ДЕПОНИЈА – Много има да се чисти

КАТАСТАР ДЕПОНИЈА – Много има да се чисти

Према катастру дивљих депонија, на  подручју 56 МЗ  евидентирано је 46 локација чија је укупна површина 20.565м2, а на њима се налази готово 38 хиљада м3 свакојаког отпада. КЈП “Наш дом” планира ове године да крене са уклањањем оних које највише сметају

Човек, нажалост, има навику да оно што му више не треба баци где му падне на ум без промишљања да ли тиме угрожава своју животну околину, своје здравље и уопште будућност. Због тога смо сведоци да су потоци, приобаља, шумарци, канали поред путева, често пуни свакојаког ђубрета. По неписаном правилу, тамо где неко баци једном неко смеће, убрзо настане дивља депонија коју је после тешко уклонити и тој локацији вратити стари изглед.

Уклањање комуналног отпада у Лозници је поверено КЈП “Наш дом” које га одлаже на градску депонију која није санитарна и на неусловном је месту, али фазном санацијом, која се непрекидно одвија од 2011. године, има статус уређеног сметлишта. Обавезним сакупљањем отпада на територији Лознице покривено је око 65 одсто домаћинстава, а остали отпад који се ствара, углавном се депонује на неусловна сметлишта, “дивље депоније”, без предходне селекције и третмана. Ово предузеће урадило је катастар дивљих депонија којим су евидентирана сва места где се налазе дивље депоније и на  подручју 56 месних заједница  евидентирано је 46 локација чија је укупна површина је 20.565м2, а на њима се налази готово 38 хиљада м3 свакојаког отпада, најчешће грађевински, пластика, текстил, обућа, стакло, ПВЦ кесе, канте, флаше, зелени и шумски отпад као разни комади, или делови намештаја. Како је утврђено,  до 39 ових локација приступ је могућ док је на преосталих седам “веома тежак”. На свим пописаним депонијама уочена је велика количина комерцијалног отпада (папир, картон, пластика, гума, старо гвожђе, итд.) који би могао бити искоришћен да се приликом одлагања на одређена места класификује.

– Завршили смо катастар дивљих депонија и ове године крећемо са уклањањем оних које највише сметају. Имамо нашу механизацију коју ћемо ангажовати на том послу чиме ће он бити јефтинији него иначе. Видећемо да део тог отпада искористимо за попуњавање рупа тамо где је експлоатисан материјал у приобаљу чиме бисмо тај терен довели у приближно некадашње стање и омогућили његово обнављање.  Једна од тих евидентираних дивљих депонија налази се на Јарцану, у близини азила за напуштене псе и тамо ћемо инсталирати камеру која би омогућила откривање особа које одлажу отпад где му није место – каже Јанко Алексић, директор “Нашег дома”.

Неке од већих депонија налазе се у Липничком Шору, у Дринској улици, заузима површину од око 2.800 метара квадратних, а на њој се налази 5.600 кубних метара отпада; Јелаву, Тешановића сокак, где на 3.500 квадрата има седам хиљада кубика грађевинског, шумског  отпада и пластике; Лозничком Пољу, код прихватилишта за псе, где на три хиљаде квадратних метара има исто толико кубних метара отпада, и МЗ 4. јул, код заобилазног пута, где на три хиљаде квадратних метара има девет хиљада кубних метара пластике, грађевинског отпада, текстила и баченог  намештаја.

Уклањањем дивљих депонија проблем неће бити решен већ тек онда када буде постигнуто да људи, запрећеним и спроведеним санкцијама или на неки други начин, промене свест и схвате да се смеће не може бацати тамо где се коме ћефне, већ само на прописаним местима. До тада се “рату” са дивљим депонијама не назире крај.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УЛАГАЊЕ У МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ – Циљ је равномеран развој

НАШИ СМО – Апокалипса

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )