НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА –  Почиње се већ од петог разреда

НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА –  Почиње се већ од петог разреда

– Нема дела тела који дуван и дувански производи не оштећују. Приликом пушења из цигарета се у плућа пушача ослобађа око 7.000 штетних супстанци, од којих  250 оштећују здравље, док је за 70 њих  утврђено да изазивају канцерогена обољења – рекао је данас (31. јануар) др Дарко Тешмановић, начелник Службе патронаже лозничког Дома здравља, на предавању организованом за ученике седмог разреда основних школа “Вук Караџић“ и „Јован Цвијић“ поводом обележавања Националног дана без дуванског дима.  

Према подацима Светске здравствене организације, због употребе дувана и дуванских производа у свету је забележено око седам милиона смртних случајева, сматра се да тај број расте и да ће се до 2030. године  попети на осам милиона годишње. Као последица обољења насталих због употребе дувана у нашој земљи има 15.000 смртних случајева годишње. Како каже Тешмановић, слоган овогодишње кампање гласи „Живот без дувана – за бољи живот нових генерација“, чиме се акценат ставља на заштити младих и то од најмањих узраста па до османаест година. Савет за родитеље је да се не користи дуван у кући нити у њеној близини, као ни при вожњи у аутомобилу чак ни ако је отворен прозор, да се бирају школе и вртићи где је доказано да нема употребе дувана, да заједнички одласци у ресторане буду у онима у којима је у потпуности забрањено пушење с обзиром на то да код нас још увек у угоститељским објектима забрана пушења није потпуна.

 – Са овом штетном навиком најчешће почињу ученици завршних разреда основних  и први разреди средњих школа. Последња истраживања показују да је око два и по одсто њих већ у петом разреду почело да пуши, седам и по одсто њих у седмом, а до прве године средње школе њихов број се већ пење на 30 одсто, дакле, скоро трећина њих је већ употребљавала дуван и дуванске производе бар једном у животу. Нова истраживања показују да је код младих присутна појава да користе више дуванских производа истовремено, и цигарете, и електронске цигаре, а при том и водене луле или наргиле којих све више има у кафићима – истиче Тешмановић.

Како каже, млади, можда, нису свесни да се поред дувана у наргилу додаје и марихуана, хашиш и да на тај начин они користе и друге психоактивне супстанце на које нису ни пристали, нити их желе. При томе се ствара још већа навика, и они се поново враћају њима.

Забрињавајуће је да, и поред ових сазнања, садржај који се ставља у наргиле нико не контролише. Из Републичке комисије за контролу дувана Министарства здравља кажу да се мора инсистирати на бољој инспекцијској контроли наргила барова и да се морају кажњавати они који продају дуванске производе малолетницима. Напомињу, да је наргила направљена тако да изнад дувана који се користи постоји алуминијумска фолија у којој је угаљ који се загрева тако да дим који се увлачи у плућа садржи продукте сагоревања и дувана и угља. Из Светске здравствене организације упозоравају да се само у току „једне сесије“ која траје од пола сата до сат времена, пушења наргиле у организам унесе толико штетних материја као да је попушена кутија цигарета.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДАНАС У ЛОЗНИЦИ – Чак 17 изнад нуле

ПЕТИ ПУТ У КАДИЊАЧИ – Дружење на зимском распусту

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )