ДАН СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ”СВЕТИ САВА” – Знање је најјаче оружје

ДАН СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ”СВЕТИ САВА” – Знање је најјаче оружје

Лозничка Средња школа ”Свети Сава” обележила је јуче (28. јануар), у Вуковом дому културе, свој дан Свечаном академијом којој су присуствовали бројни гости. Јелена Мирковић, директорица школе, подсетила је на успехе које су ученици и њихови наставници остварили на разним такмичењима, како школским тако и спортским. Она је нагласила да је у 21. веку најјаче оружје знање и да у рукама просветних радника лежи будућност свих нас.

– Ми просветни радници имамо задатак и одговорност. У нашим учионицама седе и будући лекар, професор, инжењер, свештеник, уметник, менаџер, судија… ми смо ту да их препознамо и наоружамо знањем. Знам да се моје колеге својски труде у обављању овог не баш лаког и сигурно једног од најодговорнијих позива, а о томе сведоче и резултати наших ученика на такмичењима, али и упису на факултет и потом на студијама и радним местима – рекла је Мирковићева.

У име градске управе Дан школе честитао је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, и подсетио шта се све чини како би услови рада у школама били бољи.

– Захваљујући ученицима, наставницима и директорки Мирковић, СШ ”Свети Сава” данас је успешна школа. Град настоји да у наше школе уложи што више новца па смо тако у овогодишњем буџету предвидели више од 500 милиона динара за све видове образовања. Сем улагања у материјалну основу школа не заборављамо ни стручно усавршавање запослених јер су они та важна карика у образовном процесу која обликује и системе вредности ових младих људи. Биће новца и за такмичења наших ученика који нас промовишу не само у Србији, већ и изван ње. Образовање је врло важна сфера живота и Град Лозница се веома одговорно односи према њој. Тако је било, тако је сада, а тако ће бити и убудуће – поручио је Ђокић.

Школска слава Свети Сава истоименој школи је и дан када се не сећа само великог светитеља и просветитеља, већ и слави свој празник. Мирковићева је бираним речима говорила о Светом Сави и рекла да је његова биографија уједно у великој мери и биографија нашег народа.

– Његово дело је неисцрпна духовна читанка, Србима заувек отворена књига која преноси мир и љубав и ми само треба каткад да је узмемо у руке и прелистамо. Он је конкретна историјска личност, Србин од крви и меса, становник Земље, али и грађанин Неба. У њему су се сабрала сва времена, повезали векови, укрстиле се људске судбине, проговорила сва наша покољења. Његов жиг се током векова утискивао у све што је српско, постао заштитини знак Српства, његов духовни крвоток и огњени стуб који спаја народ са небом. Нико нас лепше од Светог Саве није представио свету и са светом помирио. Где се он појављивао туђини су постајали сродници, непријатељи пријатељи, а разбраћени браћа – казала је Мирковићева.

Она је нагласила да је Свети Сава просветним радницима оставио у завет ум, срце и душу српског народа јер образујући и васпитавајући децу, наставници образују и васпитавају један народ и то народ Светог Саве.

– Није то лак пут. Често је трновит, данас можда више него икада, али смо га свесно бирали. Поносна сам на своје колеге и на наше ученике који показују да свој посао радимо како треба јер из наше школе излазе као успешни, зрели, вредни и честити људи. Генерације професора и ученика изграђивале су и чувале углед наше школе – поручила је Мирковићева.

У оквиру програма Свечане академије уручене су захвалнице Граду Лозници и онима са којима школа сарађује у образовном процесу, а потом је изведена и хумористичка, али изузетно поучна представа. Ученици СШ ”Свети Сава” припремили су је заједно са професорима и показали да имају и велики глумачки дар.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ЈАВНОЈ СЕДНИЦИ КОМИСИЈЕ ЗА ПЛАНОВЕ – Већина грађана незадовољна одлукама

ГИМНАЗИОН ПРОСЛАВИО САВИНДАН – Неговање духовних вредности

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )