НА ЈАВНОЈ СЕДНИЦИ КОМИСИЈЕ ЗА ПЛАНОВЕ – Већина грађана незадовољна одлукама

НА ЈАВНОЈ СЕДНИЦИ КОМИСИЈЕ ЗА ПЛАНОВЕ – Већина грађана незадовољна одлукама

Као што је и најављено пре две недеље на јавној презентацији, данас (28. јануар) је у великој сали  Скупштине града Лознице  одржана  јавна седница Комисије за планове града на којој је обрађивач  Нацрта плана детаљне регулације инфраструктурног коридора државног пута првог „Б“ реда број 26 на територији града Лознице, изнео ставове на примедбе грађана. Како је речено, поднете су укупно 142 писане примедбе, обрађивачи су доносили одлуке да ли се примедба или предлог прихвата, или не, да ли је основана или не, или се  делимично прихвата, или делимично не прихвата. Грађани који су доставили писане примедбе имали су право да их и усмено образложе како би их саслушала и Комисија за планове града која ће на затвореном делу седнице донети званичан став, односно, да ли се примедба прихвата или не. Чланови комисије која треба да донесу коначну одлуку, а коју је на почетку представила председница комисије Драгана Јовановић, главна урбанисткиња, су Љиљана Коларевић, Зоран Ђелов, Снежана Павловић, Виолета Петровић, Душко Вукотић и Никола Поповић. Обрађивач плана је дужан да прихваћене примедбе унесе у план и да такав, исправљени план, донесе на усвајање, најпре Градском већу, а потом Скупштини града.

Наручилац плана је ЈП „Путеви Србије“, а обрађивач Институт за архитектуру и урбанизам Србије и Институт за путеве чији су представници Небојша Стефановић и Мирослав Марић  грађанима саопштавали своје одлуке.

Како је рекао Небојша Стефановић, примедбе су груписане у три заједничке  групе и то са подручја Новог Села, Јелава и Липничког Шора, а остале примедбе односиле су се на одређене појединачне парцеле које ће изградњом пута остати са друге стране. Они су тражили да се обезбеде прелази преко пута, или пролази испод моста на Јадру чија је изградња планирана.

Усвојена је примедба мештана Новог Села да се обезбеди додатан прилаз обрадивом земљишту као и мештана Јелава да се омогући прикључење Циганлијске улице на стари пут Шабац-Лозница изградњом подвожњака или надвожњака, што ће бити омогућено  израдом пројектне и техничке документације.

Грађани којима примедбе нису прихваћене, уз најчешће образложење да није могуће парцијално померати трасу, бурно су реаговали.  Напета ситуација је смирена када им је речено да одлуке обрађивача нису коначне, већ  ће се на затвореној седници комисије са њима као предлагачима још разговарати и тек онда донети завршна одлука.

Поред тога што неки до њих остају без кућа и обрадивог земљишта као извора прихода, мештане највише забрињава чињеница да и поред великих поплава које су задесиле лознички крај 2014. и 2016. године, још увек није решено питање заштите у случају изливања река те страхују да ће опет бити поплављени и да ће изградња пута још више отежати њихову ситуацију. Питали су зашто у овај посао одмах на почетку није укључено ЈП „Србија воде“ и зашто се најпре не ураде насипи за одбрану од изливања река па тек онда пут или упоредо радити ова два посла.

Према речима Мирослава Марића, изградња саобраћајнице не сме да угрози становништво од поплава, а према његовим сазнањима, у току је израда студија о процени утицаја на животну средину која се односи на саобраћајну буку, загађења воде, земљишта, заузимање простора, а у изради је и хидростудија за решавање проблема поплава у овом делу Србије.

Било је и примедаба „да се траса поставља на плодним земљишту док се неплодна оставља тајкунима да несметано експлоатишу шљунак и песак” као и да ће ”Шабац имати четири петље, а Лозница ниједну“. Одбијен је и предлог да се уведе још једна кружна раскрсница између Лешнице и Прњавора уз образложење да се због њеног увођења не би могла одвијати одговарајућа динамика саобраћаја која је предвиђена на оваквим путевима.

Дакле, како је речено, коначну одлуку о поднетим захтевима донеће Комисија за планове, а Скупштинска одлука о усвојању плана биће основ за издавање грађевинске дозволе за изградњу пута и он ће, опет, бити основ за спровођење поступка експропријације, односно прибављања земљишта у корист државе од приватног власника. Тржишну цену утврђиваће  вештаци у поступку експропријације, сваки грађанин ће бити позван посебно и са њим ће бити постигнут договор.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГИМНАЗИОН ПРОСЛАВИО САВИНДАН – Неговање духовних вредности

У ЛОЗНИЧКОЈ БОЛНИЦИ – Забрањене посете пацијентима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )