“НАШ ДОМ” У 2020 – Највише улагања у санацију депоније

“НАШ ДОМ” У 2020 – Највише улагања у санацију депоније

За депонију 27,2 милиона динара од града, а из сопствених средстава ове године планирана улагања од 25,1 милион динара. Неопходно је урадити тржницу на зеленој пијаци, кажу у предузећу

КЈП “Наш дом” планира да у овој години настави са санирањем градске комуналне депонија, набавком механизације неопходне за унапређење квалитета рада и проширењем зоне обавезног изношења смећа. Планирано је улагање од 25,1 милион динара из сопствених средстава, а највише новца биће утрошено за санације депоније.

Према речима директора Јанка Алексића, град је за овогодишњу санацију, десету фазу, градске депоније планирао 27,2 милиона динара од којих би део новца био утрошен за чишћење дивљих депонија.

– Настављајући са набавком механизације успели смо да је имамо довољно да што се тиче предстојеће фазе санације градске депоније већину посла можемо сами да одрадимо. Део тиме уштеђених средстава искористићемо за санацију дивљих депонија чији катастар смо завршили и сада знамо тачно где се која налази, колику површину заузима, колико  је на њој и каквог отпада. Ове године крећемо са уклањањем дивљих депонија које највише сметају, што није јефтин посао, али ћемо ангажовати нашу механизација па ће то бити јефтиније. Планирамо и ове године набавку возила, поред осталог једног камиона специјалне намене за шта је предвиђено пет милиона динара,  нових 110 контејнера за четири, док за пројектну и техничку документацију одвајамо три милиона динара. Жеља нам је и проширење зоне обавезног изношења смећа којом је сада  покривено око 60 одсто становништва, али је проблем недостатак радне снаге. Осим издвајања за санацију депоније град нам помаже са још десет  милиона за разлику у цени наше услуге од комерцијалне, тај новац добијамо у ствари као помоћ грађанима да  цена наших услуга, која није мењана пет година, не буде повећана  – каже Алексић.

У овој години планирано је да за четири и по милиона динара буде откупљено земљиште за проширење гробља у Бањи Ковиљачи, а три милиона динара биће дато за пројекат будуће тржнице.

– Велика је потреба да се уради тржница на зеленој пијаци из више разлога, један је да помогнемо пољопривредним произвођачима да могу у што бољим условима пласирати робу, а друга да наша пијаца не  изгуби утакмицу са великим трговинским ланцима. Уколико будемо пасивни, пијаца ће се врло брзо угасити. Из наших средстава планирали смо да ове године наручимо пројекат. То би био затворен простор, а највероватније би га добили продужењем зграде у којој се продају млечни производи кроз средишњи део садашње пијаце. Струка ће одлучити, али то планирамо да урадимо. Кванташ је својевремено сређен, а биће покривен и видео-надзором – каже директор.

Иначе, предузеће није одустало од идеје пресељења у Клупце на место тамошњег кванташа.  Међутим, само за пресељење техничког дела у Клупце потребно је неколико десетина милиона динара и то није учињено минуле године због неких других приоритета у које је усмерен новац из буџета па ће селидба мало сачекати, објашњава Алексић.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: ОМЛАДИНСКА СЕЛЕКЦИЈА ФК ЛОЗНИЦА – Биће спремни за пролећна искушења

ЂОРЂЕ ВУКМИРОВИЋ, СЕДМОСТРУКИ ПОБЕДНИК БОГОЈАВЉЕНСКОГ ПЛИВАЊА – У срцу Дрина и историја

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )