ЗБОГ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ СТАРОГ МОСТА – Отежано пословање у Малом Зворнику

ЗБОГ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ СТАРОГ МОСТА – Отежано пословање у Малом Зворнику

Због радова на Мосту краља Александра Првог Карађорђевића на Дрини између Малог Зворника и Зворника, знатно је отежано пословање у радњама које се налазе у његовој близини. Мост би могао бити ускоро отворен за пешаке, што је најављивано и за крај прошле године, али да ли ће се то и десити, одлучиће надлежни за његову реконструкцију

О овом проблему било је речи на прошлонедељном састанку у Малом Зворнику који је локална самоуправа организовала на захтев привредника чије се радње налазе у близини граничног прелаза “Стари мост”, а који због његовог затварања трпе знатне губитке. Том састанку су присуствовали представници обе општине, као и извођача радова, а основно питање било је када ће мост бити отворен за пешаке. Председник малозворничке општине Зоран Јевтић потврдио је да је упутио молбу извођачима радова да се мост што пре отвори за прелаз пешака иако је уговором предвиђен 27. август као крајњи рок за завршетак реконструкције.

– Ми не можемо утицати на такве ствари, али општина ће размотрити могућност да ослободи предузетнике плаћања једног дела обавеза које имају, а за ђаке и пензионере ћемо и даље организовати бесплатан превоз до прелаза Каракај. Првобитно је било најављено да ће стари мост бити отворен за прелаз пешака до Нове године, али то се није десило и зато је незадовољство привредника сада појачано – рекао је Јевтић.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић је објаснио да се радови одвијају планираном динамиком и у складу са уговором, а да је забуну проузроковала ранија исхитрена најава да ће за пешаке мост бити отворен три месеца после почетка реконструкције.

– Међународни тендер је трајао 45 дана и изабран је једини заинтересовани извођач са којим је уговор потписан 30. јула 2019. године. Посао је започет 27. августа и рок за завршетак је годину дана. Уз разумевање грађана са обе стране Дрине и привредници су се надали да ће пре тог рока бити завршен део радова који ће омогућити људима да пешке прелазе мост. То није било могуће до сада спровести у дело. Надзорни орган тврди да све иде по плану и зато не смемо никога форсирати да ради нешто што би угрозило безбедност. Сада је тешко планирати и рећи када ће и да ли ће мост моћи да користе пешаци и док реконструкција буде још трајала – објаснио је он.

Мирослав Лазаревић, директор “Еникон градње”, фирме која је задужена за радове на старом мосту, истакао је да је на доњем појасу остало још десет одсто радова, после којих би мост отворили за пешачки саобраћај. Да би се завршио тај посао, потребно је још три недеље лепог времена, истакао је уз објашњење да је у међувремену било измена пројекта што је такође утицало на ток послова.

– Планирали смо да убрзамо радове у доњем појасу моста, али време  нам то не дозвољава. Технички ћемо довести мост у стање да се преко њега хода, али надлежни морају одлучити да ли ће то допустити – казао је Лазаревић.

Привредници истичу да су били спремни на то да три месеца отежано послују, али све то је условило и отпуштање једног броја радника, док су потешкоће у пословању све веће. Они наводе потраживања банака и Управе прихода као само једне од њих.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАРАТЕ: ”ГРАН-ПРИ КРОАЦИЈА 2020” – Бронза Василићу

НА ЗВОРНИЧКОМ ЈЕЗЕРУ – Часни крст Марковићу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )