ЈП “ТОПЛАНА” у 2020. – На реду је изградња радионице

ЈП “ТОПЛАНА” у 2020. – На реду је изградња радионице

Зима још није баш сасвим показала зубе, али су у лозничком ЈП “Топлана”, како кажу, спремни и за озбиљне температурне минусе. Захваљујући добрим летошњим припремама сезона протиче стабилно, без проблема, иако временске прилике на самом старту па и  током новембра нису ишле наруку предузећу због високих температура. Проблем је, каже директор Миодраг Дишић, у томе што су дневно имали два паљења и гашења система, у јутарњим и вечерњим часовима, што неповољно утиче јер је најлакше када опрема ради у пуном капацитету.

План пословања за ову годину је усвојен, а  што се тиче капиталних улагања највредније треба да буде изградња новог пословног објекта  радионице са пратећим садржајима поред нове топлане на Градилишту. За њега је потребно двадесет милиона динара.

– Овај објекат планиран је за 2019, али нисмо били у могућности да га урадимо. Имали смо два неуспела јавна позива прошле године, али се од инвестиције одустало јер је на први стигла једна неодговарајућа понуда, а други је објављен и из оправданих разлога заустављен у складу са процедуром.  Спремили смо се за најављени инвестициони пројекат државе и имамо готов пројекат уградње трећег котла са когенерацијом (комбинована производња електричне и топлотне енергије) на новој топлани. Тиме ћемо конкурисати за евентуална средства која држава буде предвидела за област енергетике и енергетске ефикасности. Бићемо укључени и у посао који град планира да уради са 50 милиона динара на одржавању стамбених објеката, улагању у фасаде зграда и повећања енергетске ефикасности. Ту је и суфинансирање даље уградње дељитеља, а лозничка топлана једна је од ретких која већ неколико година мери испоручену топлотну енергију и по томе наплаћује услугу – каже Дишић.

У лозничкој Општој болници биће изграђена котларница која ће бити предата на управљање “Топлани”. Он објашњава да то  захтева додатни посао и пријем одређеног броја запослених због специфичности рада те котларнице који је двадесетчетворочасовни. За нова прикључења на систем “Топлане” има интересовања инвеститора, заинтересовани су и они у  индустријској зони, а у предузећу кажу да су на располагању за договоре.  Грејна сезона 2019/20. седма је по истој цени,   локална самоуправа текућим субвенцијама покрива разлику до комерцијалне цене, а оне су за ову годину 14 милиона динара. Дишић каже да су град и “Топлана” на становишту да  економска ситуација још није таква да се може ићи са комерцијалном ценом грејања и да само њено повећање не би водило нигде.

Цена се неће мењати до почетка сезоне 2020/2021, каже директор и истиче да је проблем предузећа радна снага пошто је у последње четири године десет људи отишло у пензију.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Распродаја

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Десет младих на јавном часу глуме

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )