У ГРАДСКОЈ УПРАВИ – Одржана јавна седница о ’’Јадру’’

У ГРАДСКОЈ УПРАВИ – Одржана јавна седница о ’’Јадру’’

Јавна седница Комисије за јавни увид одржана је данас (13. јануар) у скупштинској сали у присуству представника локалне самоуправе, грађана  и правних лица која су за време трајања јавног увида поднела примедбе у писаном облику. Подносиоци примедби данас су чули одговоре обрађивача, да ли су оне прихваћене, делимично прихваћене, или одбијене, а у писаној форми одговори ће бити достављени и градској управи.

Јавна седница Комисије за планове ресорног министарства  одржава се поводом Нацрта просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита ”Јадар”. У току јавног увида имали смо шест примедби које је обрађивач плана разматрао и сада даје одговоре. Грађани су врло заинтересовани и добиће усмени и писани одговор на сваку достављену примедбу и постављено питање. Када план добије потврдан став Комисије иде на усвајање у надлежно министарство – рекао је данас Владан Трипковић, начелник Одељења за урбанизам у градској управи Лознице.

Посетимо, прелиминарном границом Просторног плана подручја посебне намене за реализацију  пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита “Јадар” обухваћено је у целини или у делу 17 катастарских општина  Лознице као и у целини пет катастарских општина Крупња, укупне површине око 294 км2. На јавној презентацији одржаној пре око месец дана известици су рекли да се руда налази на дубини од 300 до 700 метара и преко одређених система обављаће се њена експлоатација, извлачење на површину и прерада. Отварање будућег рудника изискује измештање дела деонице планиране железничке пруге Ваљево–Лозница које је непоходно како би се избегао њен прелазак преко рудног тела. Дужина измештене трасе пруге је око девет километара, њен почетак је непосредно иза станице Драгинац,  иде долином Јадра и њених притока, обилази планирану депонију сувог отпада на потребном заштитном одстојању и формира нови правац за нову железничку станицу Јадар, у долини реке Корените, од које се одваја индустријски колосек за комплекс посебне намене. Следи и изградња нове саобраћајне везе, односно нове деонице државног пута Ваљево-Лозница у дужини од око 14 километара  као везе са деоницом Шабац-Лозница, односно будуће шире обилазнице.

Нацрт Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита “Јадар” и Извештај о стратешкој процени његовог утицаја на животну средину били су од 25. новембра до 24. децембра на јавном увиду. Иначе, lежишта литијум-бората светске класе до тада непознатог минерала јадарит (LiNaSiB3O7(OH)) компанија “Рио Тинто” открила је код Лознице 2004. Године.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТИНА ЉУБОВИЈА – Буџет развојни и социјални

КОД СТАРЕ ЦРКВЕ – Дочек Српске нове године

 

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )