УДРУЖЕЊЕ “ВИЛА” ИЗ ЉУБОВИЈЕ – Традиција у плетеним торбама

УДРУЖЕЊЕ “ВИЛА” ИЗ ЉУБОВИЈЕ – Традиција у плетеним торбама

Некада се нигде није ишло без ткане шарене торбице, а жене су се трудиле да их са много љубави ураде са што лепшим шарама. Да се та традиција не заборави у Азбуковици, чије житеље зову и “кривоторбићи” стара се Удружење жена ‘Вила” из Љубовије које је надавно у Осечини организовало изложбу “Азбуковачке криве торбе” са жељом да покаже шта су радиле жене из тога краја, како су чувале аутентичност азбуковачке регије.

Према речима Радмиле Тријић, оснивача Удружења “Вила”, изложба је у знаку  ткане торбе из жеље да се очува традиција и обичај азбуковачког народа и да торба траје и проноси своју лепоту и у другим крајевима.

– Шарене ткане торбе од различитих материјала, првенствено од вуне у боји  са различитим орнаментима, рађене су у насељима у околини Љубовије и ношене су приликом обављања разних послова и у разним приликама. У колекцији која представља  музеј успомена и анонимне породичне историје имамо торбе које су се носиле на разне обреде, од рођења, крштења, кумовања, славља, ратних торби које су делиле судбину војника и подсећале га на завичај,  до оних које су ношене у школи и касније на послове. Развојем места и кретањима људи долазило је до усвајања нових техника које су примењиване  при изради торби тако да имамо нове орнаменте, нове шаре и различите материјале. У колекцији је више десетина торби различитих величина пронађених углавном у околини Љубовије. Сачуване су у домаћинствима које су са поносом чувале своју технику израде, да торбу ураде и представе у најбољем светлу – каже ауторка изложбе за ЛН.

Рађене су претежно од материјала из домаће радиности и показивале креативност жена које су их радиле. У зависности од намене, ове торбе су могле бити виђене на њиви, у цркви, на венчањима, свим дешавањима која су пратила једну породицу и обичаје једне средине. Торбе су старе и потичу од средине 19. века, а  преносе се са колена на колено. Практично би при рођењу дете добијало торбу урађену од природних материјала, која садржи шаре од постојаних боја и зато су трајне. Торбе су данас део породичних збирки, чувају се са сећањем на претке.  Свуда је пратила власника, од намене је зависила њихова величина,  своје радне и личне торбе имале су и жене и у њима чувале плетење и шта им још треба.

– Људе из Азбуковице зову “кривоторбићи” баш због ношења оваквих торби. Некада су људи углавном ишли пешице, а у торби су носили оно што им је најпотребније за пут и посао који треба да обаве.  У њој је ношена храна, сир, сланина, лук, хлеб, ракија, јабука, или дар  ако се ишло на кршетње, или слично весеље. Оне су су обично биле тешке па су се кривиле приликом ношења, а пошто су их људи из овога краја свуда носили,  отуда назив “кривоторбићи” – објашњава Тријићева. 

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА НЕКОЛИКО ГОДИНА – Подмлађен парк у Бањи Ковиљачи

“МИЛЕ ПРОМ” ОБЕЛЕЖИО ЧЕТВРТ ВЕКА ПОСТОЈАЊА – Године развоја и успеха

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )